Helyi közélet

2008.10.14. 19:20

Bérbefagyasztás? - pro és kontra

<p>A pénzügyi válság következménye itthon – többek között – a bérbefagyasztás is lehet. Mit szólnak ehhez az érintettek? A szakszervezeti és a vállalatvezető nyilatkozik.</p>

A pénzügyi válság következménye itthon – többek között – a bérbefagyasztás is lehet. Mit szólnak ehhez az érintettek?

Bodolay Zoltán, a Pedagógus Szakszervezet megyei elnöke: – Köztudott, hogy a pedagógusok alulfizetettek, kevés a jövedelmük. Az országos átlagbér 179 ezer forint, a miénk néhány ezerrel alatta van. Azt azonban tudni kell, hogy ebben az összegben benne van a professzorok fizetése is... Az óvónők, a tanítók és a tanárok különösen érzékenyen fogadnák azt, ha a bérüket befagyasztanák, persze a munkájukat ekkor is elvégeznék. A pedagógusok többsége nem tud kijönni a fizetéséből, amely nem tart ki a hónap végéig. Ráadásul több intézményben a túlórákat és a helyettesítéseket sem fizetik ki azért, mert nincs rá fedezetük. Ha központilag befagyasztják a pedagógusok bértábláját és elveszik a 13. havi fizetésüket, bizonyosra veszem, hogy akcióba kezdenénk. Szerintünk pénz van, csak igazságtalanul osztják el.

Dr. Barkóczi István, a Fux Rt. tulajdonos-vezérigazgatója: – Bérbefagyasztás? Nem ez a lényeg. A pénzügyi krach miatt ez sokadrendű kérdés. Nekem biztos piacra lenne szükségem, de most nem tudom kiszámítani. Mindenki visszafogja a termelését, a gépek leállnak, a termékeimet nem tudom eladni. Ha a piac kis lángon ég, teljesen mindegy, hogy befagyasztják-e a béreket, vagy sem, el kell küldenem az embereket, mert nincs rájuk szükség. A piacot kell gerjeszteni és a gyártók érdekeit védeni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában