Helyi közélet

2008.10.11. 09:09

Beérik a Patkó-bánya támogatási szerződése

<p>Tokajba látogatott a Patkó-bánya Fesztiválkatlanná történő fejlesztésének helyszíni bejárására, a projekt részletes megismerésére, a ROP Irányító Hatóságának megbízásából a Monitoring Bizottsága és a Regionális Monitoring Albizottság.</p>

A vendégeket Májer János, Tokaj polgármestere és Kedves Csaba hivatalvezető fogadta a helyszínen. A delegációt a polgármester tájékoztatta többek között a projekt szükségességéről, a térségre gyakorolt kedvező hatásáról, a várható nagyrégióról, amelyre a létesítmény kedvező hatást gyakorolhat.

A városvezető elmondta, a 2400 férőhelyes szabadtéri színház működéséről, műszaki igényességéről tapasztalatcserére felkeresték a St. Margareitheni kőfejtőben lévő hasonló profilú létesítményt, aminek a befogadó képessége 4500 fő. Az osztrák színház intendánsa október 16-án Tokajba látogat, hogy a helyszínen megtekintse a lehetőségeket, egyeztessen a tervezővel, működtetési tanácsokat adjon a városvezetésnek.

Májer János elmondta, azt tapasztalta Ausztriában, a sikernek két fő záloga van. Az egyik, hogy színvonalas produkciók kerüljenek színre, illetve nemzetközi hírű művészek lépjenek fel a produkciókon, akikért a közönség képes akár Budapestről és akár a határon túlról is elutazni Tokajba. Ehhez azonban olyan intendánsra van szükség, mint Wolfgang Werner, aki tizenhat éve viszi sikerrel a St. Margareitheni teátrumot.

A megtervezett műszaki megoldások képesek a legkényesebb igényeket is kielégíteni, mind a művészek, mind pedig a közönség részére. A polgármester utalt arra is, hogy a közelmúltban Tokajban járt a Szegedi Szabadtéri Színház főrendezője, és érdeklődést mutatott város iránt. Elmondta, hogy Szegeden az a legnagyobb problémája, hogy egy komoly díszlet elhelyezésére nincs módja területhiány miatt. Nos, ezzel Tokajban nem kellene megküzdenie, mert a színpadot 700 négyzetméteresre tervezték.

A 300 férőhelyes Görög Színház pedig alkalmas réteg, vagy gyerekelőadásokra.
Májer János megnyugtatta a Monitoring Bizottságot, hogy a parkolásra is megtalálták a megoldást, hiszen részben a bánya területén, illetve az ÉKÖVIZIG-től bérelt terület biztosít erre lehetőséget.

Ugyancsak kérdésként merült fel, hogy a létesítmény téli hasznosításának van-e valamilyen lehetősége. A városvezető válaszában elmondta, hogy a nézőtéri lelátó alatt létesül egy 800 négyzetméteres tér, amelyet a fiatalok vehetnek majd birtokba. Ez télen folyamatosan üzemelhet, nyáron pedig egyébként is rengeteg szórakozási lehetőség van Tokajban.

A lehetőséget kihasználva Májer János felhívta arra is a figyelmet, hogy pusztán a hírre, hogy ez a projekt megvalósulhat Tokajban, két nagybefektető is megjelent a városban, akik 150 és 170 ágyas, négycsillagos szállodát akarnak építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában