Helyi közélet

2008.10.25. 13:28

Azt szeretnék, ha Széchenyi lenne

<p>Miskolc - A Széchenyi 56 Emlékbizottság ünnepi megemlékezést tartott szombat délelőtt az 1956-os forradalom tiszteletére, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Ünnepi megemlékezés a Földes Ferenc Gimnáziumban 2008.10.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_nnepi_megeml_kez_s_a_F_ldes_Ferenc_Gimn_zi/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ünnepi megemlékezés a Földes Ferenc Gimnáziumban 2008.10.25." /></a></dia></p>

Azért ott, mert a forradalom ideje alatt és ezt követően néhány hónapig az intézmény Széchenyi István nevét viselte. Ennek az emlékét őrzi a gimnázium falán található emléktábla is, amelyet a szombati ünnepségen a bizottság mellet az önkormányzat, valamint a pártok képviselői is megkoszorúztak.

A Széchenyi 56 Emlékbizottság 10 évvel ezelőtt alakult, azzal a céllal, hogy a forradalom idején használt nevet újra felvegye a gimnázium. Ezt eddig nem sikerült elérni –mondta Várhegyi Zoltán, a bizottság elnöke. Kérésüket a következő indokkal utasították el: az egyetemi felvételiknél a továbbtanulási arányt tekintve a Földes Ferenc Gimnázium országos elismerést szerzett, ezért ez egy olyan márkanév, hogy a névváltozás esetleg hátrányos lehetne, az ismertség hiánya miatt.

Az elutasítás miatt kezdte úgy ünnepi beszédét az elnök, hogy a 10 éves jubileumon nem tudnak eredményt felmutatni. Azt azonban elmondták: az emlékbizottság kitartó a névváltoztatást illetően, és tárgyalásokat folytat az ügyben.
Az emléktábla-koszorúzás része a városi 56-os megemlékezéseknek. Az idei, jubileumi rendezvény díszvendége Jókai Anna Kossuth-díjas író volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában