Helyi közélet

2008.10.01. 14:00

Az utolsó csepp után is van hova fordulni

<p>Miskolc - A családon belüli erőszakról tartottak konferenciát a Miskolci Egyetemen, elsősorban védőnők számára.</p>

Jóllehet a családon belüli erőszak sokszor (sokáig) rejtve marad, minden bántalmazottnál eljöhet az a bizonyos utolsó csepp, aminél betelik a pohár. Ilyenkor jó, ha tudják az Országos Kíríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) ingyenes számát, amely a nap 24 órájában hívható. Abban pedig, hogy tudják, sokat segíthetnek a védőnők is, akiknek persze ezzel nem merül ki a lehetőségük, kötelességük a segítségnyújtásban. Az összefogást szorgalmazandó járja az országot többek között Ádámné Dunai Irén, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nők és Férfiak Társadalmi EgyenlőségeTanács főosztályvezető-helyettese és Zelenák József, a Szociálpolitikai ls Munkaügyi Intézet Főosztályvezetője, aki az állami támogatással működtetett OKIT tevékenységét mutatta be.

Harminc plusz harminc

Az elmúlt 3,5 év tapasztalata azt mutatja, hogy egyre inkább maguk a bántalmazottak fordulnak a telefonszolgálathoz, döntően nők, feleségek. Az eltelt évek alatt egyetlen azonnali beavatkozást igénylő kírízisben lévőt sem utasítottak el. Egy év alatt az országban lévő úgynevezett Titkos Házak (Védett Házak) összesen 100 férőhelyén tudtak 30 (indokolt esetben még 30) napos elhelyezést biztosítani több mint 1100 ember számára. A 30 nap persze csak a krízisből kikezelésre szolgál. További lehetőséget kínál az országban lévő 108 családok átmeneti otthona: a nyíregyházi például kizárólag családon belüli erőszakot elszenvedetteknek nyújt menedéket. A segítésnek azonban a saját környezetbe visszahelyezés után is folytatódnia kell, ami azonban teli van buktatókkal. Ezekre jó példákat hozott dr. Kiss Éva miskolci jogász.

Kapcsolódó:

  • A segélyvonalról [.pdf - 444KB]
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában