Helyi közélet

2008.10.06. 14:42

"Az adatokat nem lehet manipulálni"

<p>Miskolc - Korábban a tájékoztatási és információ-szolgáltatási osztályt vezette, majd a volt igazgató, dr. Kapros Tiborné nyugdíjba vonulását követően, pályázati úton nyerte el posztját Szalainé Homola Andrea. <BR /></p>

A Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatóságának igazgatója szerkesztőségünkben válaszolt kérdéseinkre.

ÉM-BOON: Hány jelölt közül ért célba? 
Szalainé Homola Andrea: Tudomásom szerint hatan kandidáltunk a tisztségre. Öt KSH-dolgozó és egy külsős adta be pályázatát. Én két meghallgatáson és egy teszten vettem részt a végső döntést megelőzően. Megbízatásom határozatlan időre szól.

ÉM-BOON: Mit szóltak a családtagjai és a hivatal munkatársai? 
Szalainé Homola Andrea: Tizenhárom esztendeje dolgozom a KSH-nál, s úgy gondoltam - és ezt mondtam otthon -, hogy jók az esélyeim. Természetesen nagyon örültem, akárcsak a férjem és a fiam is. Kollégáim közül sokan bíztattak arra, hogy adjam be a pályázatomat és azt tapasztaltam, hogy kinevezésemet nagyon kedvezően fogadták. Az elődöm, aki annak idején szintén a Tájékoztatási osztályvezetői székből került az igazgatóiba, ugyancsak gratulált. 

ÉM-BOON: Eddig csak az osztálya, most azonban már az egész hivatal munkájáért felel. Milyen célokat tűzött maga elé?
Szalainé Homola Andrea: Az eddiginél sokkal több és részben más feladatok hárulnak rám, mint korábban. Az biztos, hogy az adatgyűjtésekkel az eddiginél mélyebben és részletesebben kell foglalkoznom, elsősorban tehát erre a területre fogok koncentrálni a közeljövőben. Megjegyzem, hogy az adatgyűjtéseket és a tájékoztatási feladatokat is szigorú hivatali munkaterv szerint végezzük, s ettől nem térhetünk el.

ÉM-BOON: Az igazgatóság regionális feladatokat lát el. Hány munkatársuk van? 
Szalainé Homola Andrea: A régiósítás után hatvannégy dolgozóban határozták meg a létszámot, de csak ötvenheten vagyunk állományban. Mivel különböző okok miatt többen is tartósan távol vannak, így jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében ötven aktív munkavállalónk van. A feladatokhoz képes ez a létszám kevés. 

ÉM-BOON: Gyakran hallom, hogy a statisztikai adatokkal könnyű visszaélni, sőt játszadozni. Ez tényleg így van? 
Szalainé Homola Andrea: Nem, ezek téves hiedelmek. Azért terjednek a legendák, mert az emberek döntő többsége nincs tisztában a statisztikai munka rejtelmeivel, módszertanával. Az adatokat egyszerűen nem lehet manipulálni, mert azok nagyon sok helyen szerepelnek. Ha valaki egy helyen belenyúlna, akkor felborulna minden rendszer, s máris kiderül a szándék. A félreértéseket az okozza, hogy az adatokat felhasználók – sokszor a módszertani ismeretek hiánya miatt - más és más módon értelmezik a számokat. Ezért hallani egymásnak gyakran ellentmondó véleményeket például a GDP-ről, a foglalkoztatásról, vagy éppen a munkanélküliségről. Ezeket azonban soha nem a hivatásos statisztikusok mondják. 

ÉM-BOON: Mikor jelenik meg a már nagyon várt megyei statisztikai évkönyv? 
Szalainé Homola Andrea: Most végezzük az utolsó simításokat a kéziraton, október 8-án kell a nyomdába adnunk és várhatóan egy hónap múlva, november elején, közepén lát napvilágot. A kiadvány megyénk tavalyi évét húsz szakfejezetben mutatja be, ezen kívül a hozzá tartozó CD-n a régió mindhárom megyéjének adatai megtalálhatóak.

Névjegy

Neve: Szalainé Homola Andrea 
Végzettsége: mérnök-közgazdász. 

Családi állapota: férjezett. 

Tagja a Magyar Statisztikai Társaságnak, gyakran tart előadásokat a különböző konferenciákon. 

Hobbija a sport. Egykor röplabdázott, napjainkban teniszezik, télen pedig síel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában