Helyi közélet

2008.10.15. 16:04

Autóipari recesszió: elbocsájtások a Shinwánál

<p>Miskolc - Az autóipart érintő recesszió miatt csoportos létszámleépítésre készül a japán Shinwa konszern miskolci gyára, ahol az európai autógyárak számára rádió-, cd-, és hifi-berendezéseket készítenek.</p>

A cég a dolgozók egyötödétől, mintegy száz embertől válik meg a következő hónapokban. A csoportos létszámleépítésről már tájékoztatták a munkaügyi központot – közölte Mátó Tibor, a cég humánerőforrás igazgatója, aki hozzátette: az elbocsájtás folyamata hosszú távú, a csoportos leépítés szabályai szerint három-négy hónap alatt zajlik.

Január-februárig lezajlik

Az igazgató portálunknak elmondta: már az év elejétől természetes fogyással csökkentették a létszámot, a kilépők helyére nem vettek fel senkit. Aztán azzal szembesültek, hogy a visszaeső megrendelésállományuk következtében jelentős mértékű leépítést kell végrehajtaniuk. Most kezdik a listák összeállítását, s mivel a gyárban nem működik sem szakszervezet, sem üzemi tanács, azért a munkavállalók képviselőivel – tizenegyen vannak – közlik az okokat, a szempontokat, a tervezett létszámot, az ütemezést. A felmondóleveleket várhatóan december elején adják át, a folyamat pedig január-februárra fejeződhet be.

Tudomásul vették

A hírrel megkerestük dr. Stadinger Csabát, az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettesét, aki elöljáróban elmondta: a bejelentést tudomásul kell venniük, nincs joguk arra, hogy nemet mondjanak. Ez a gyakorlatban annyi jelent, hogy adminisztratív eszközökkel nem akadályozhatják meg az elbocsájtásokat. A csoportos leépítés esetében jogszabály írja elő, hogy érdemi egyeztetést kell folytatni a munkáltató és a munkavállalók képviselőiből létrehozott bizottság (szakszervezet, üzemi tanács) között. Közösen kell megvizsgálniuk, hogy milyen módon lehet a létszámleépítést elkerülni, vagy a mértékét csökkenteni. A főigazgató elmondta: a Shinwa értesítését megkapták, kérdésre válaszolva pedig közölte: más cégek nem küldtek hasonló szándékú levelet a központnak.

Bemutató, információ

Mátó Tibor arról is tájékoztatást adott, hogy leépítésre kerülő dolgozóiknak néhány multinacionális cég tart majd bemutatót, ettől azt remélik, hogy jónéhányan találnak majd munkát maguknak. A Regionális Munkaügyi Központ munkatársai információikkal ugyancsak helyben segítik majd az elküldésre kerülőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában