Helyi közélet

2008.09.26. 09:00

Soha nem látott alkotások Kmetty Jánostól

<p>Miskolc - Óriási érdeklődés mellett nyitották meg ma délelőtt a Herman Ottó Múzeum központi épületében Kmetty János, a magyar kubista című kiállítást.&#160;<DIA alt="Soha nem látott alkotások Kmetty Jánostól 2008.09.26." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Soha_nem_l_tott_alkot_sok_Kmetty_J_nost_l_2/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Soha nem látott alkotások Kmetty Jánostól 2008.09.26." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Dr. Veres László, megyei múzeumigazgató hangsúlyozta: a nagy jelentőségű tárlattal intézménye adósságát törleszti, falaik között a művésztől még nem volt ilyen gyűjteményes kiállítás, ezúttal soha nem látott művek kerültek egymás mellé. A múzeum először teremtett kapcsolatot pénzvilággal, hiszen a kiállítás megszervezéséhez hathatós támogatást nyújtott az MKB Bank, melynek képviseletében dr. Kraudi Adrienne vezérigazgató-helyettes tett hitet a kultura mecenatúrája mellett.

A múzeum fenntartója nevében Hideg Imre, a megyei önkormányzat főosztályvezetője kiemelte: az intézmény 110 éve gyűjt képzőművészeti alkotásokat és kiállításai iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Az 1975-ben elhunyt Kmetty János (aki Miskolcon született és élt gyerekkorában), még életében szétosztotta képeit, tanítványait pedig segítette. Alkotásait a december 31-ig látogatható tarlatra tizenhat szervezet, intézmény és magánszemély kölcsönözte.

A megnyitót Horváth György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese mondott, a kiállításon pedig Kapócsy Anna művészettörténész kalauzolta a jelenlévőket. Kulturműsort Lipták Zsuzsanna csellista és Vida Péter színművész adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában