Helyi közélet

2008.09.27. 09:12

Részeg fiatalok Miskolcon – végállomás a detoxikáló?

<p>Miskolc – "Igen, isznak a fiatalkorúak" – erősítette meg a tényt az egyik miskolci középiskola igazgatója és a rendőrség is. De mit tapasztalnak pontosan, és hogyan próbálnak meg tenni ellene? Vajon előfordul az is, hogy a kamaszok a kijózanítóban kötnek ki? Utánajártunk.</p>

"A lányok és fiúk is alkoholizálnak, legfeljebb abban van különbség, hogy mit isznak" – mondta el Skarupka István, a Diósgyőri-Vasgyári Szakképző Iskolaés Kollégium igazgatóhelyettese. "Ha fölmerül a gyanú, szondáztatni szoktunk, vagy végigjárjuk a közeli talponállókat, játékgépes kocsmákat, hogy nem tértek-e be a diákjaink iskola előtt egy felesre, bár tudomásunk szerint ez kevéssé jellemző."

Skarupka István szerint előfordul, hogy a fiatalok iskola helyett a pultot támasztják vagy csavarognak, és jelentős problémának tartja, hogy a háziorvosok sokszor partnerek abban, hogy igazolást állítsanak ki a gyereknek akkor is, ha semmi baja nincsen. Az alkoholfogyasztás már az általános iskolából épphogy kikerültek között is jellemző, bár mértékét illetően nincs változás az utóbbi időben.

"Megpróbálnak néha az iskolai diszkóba italt becsempészni, üveget is találtunk már, de a rutinnak hála a tanárok legtöbbször már a szemén látják a diáknak, hogy fogyasztott-e valamit. A cigaretta éppen ekkora probléma, hiszen az iskolánkba járó tizenévesek nyolcvan-kilencven százaléka dohányzik" – tájékoztatott.

"Miskolcon a garázda bűncselekmény jellemző a fiatalkorú ittas személyek között" – tudtuk meg Dobi Tamástól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársától. "Tavaly januártól augusztusig 979 fiatalkorú bűnelkövetőt tart nyilván a bűnügyi statisztika, közülük 94-en alkoholos befolyás alatt követték el tettüket. Idén, ugyanezen időtartam alatt 816 bűnelkövető közül 91 bűntett elkövetéséhez kapcsolódott okként az alkohol" – mondta el. A rendőrség itt nem tapasztal emelkedést. Az iskoláskorúak számával azonos mértékben változik a mutató. De a nemrég indult ifjúságvédelmi őrjárat céljai között szerepel a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának visszaszorítása is.

A Semmelweis Kórház Pszichiátriai Osztálya látja el Miskolcon a detoxikálás feladatát. "A kijózanításra szorulók többsége középkorú, csupán öt százalékuk nem töltötte be a tizennyolcadik életévét. Azért időről időre felbukkannak nálunk fiatalkorúak, de szerencsére nem ez a jellemző" – mondta el Dr. Tűzkő Judit osztályvezető főorvos.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában