Helyi közélet

2008.09.07. 11:58

Régi jussát kapta vissza Rudabánya

<p>Rudabánya - Évszázadok alatt formálódnak a városok. Nemcsak kövekből, hanem lelkekből is épülnek.Fontos fordulóponthoz érkezett Rudabánya szombaton. A bányásznapon tartották a városavatási ünnepséget is.&#160;<DIA alt="Régi jussát kapta vissza Rudabánya 2008.09.07." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/R_gi_juss_t_kapta_vissza_Rudab_nya_2008_09_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Régi jussát kapta vissza Rudabánya 2008.09.07." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ekkor adta át Gyenesei István önkormányzati miniszter Szobota Lajos polgármesternek a várossá nyilvánítási oklevelet és a jelképes városkulcsot.

Gyenesei István úgy fogalmazott: Amit a föld kincse juttatott a helyieknek, azt szeretnék most a maguk javára fordítani, mert a rudabányaiak csak visszaszerezték a jussukat, a városi rangot, amelyet Nagy Lajos király már 1350-ban odaadott. Ünnepi köszöntőjében Szobota Lajos polgármester felidézte Rudabánya gazdag történelmi múltját. A Kassán 1487-ben megalakult hét felsőmagyarországi bányaváros szövetségének egyik tagja volt, és olyan jelentős kiváltságokat birtokolt, mint egyetlen másik település sem a történelmi Borsod vármegyében. A lakosság régi vágyának adott hangot akkor,amikor kezdeményezte a várossá nyilvánítást. A képviselő-testület évek óta tudatosan törekedett arra, hogy ezt a célt elérje és az előkészítő munka július 1-én meghozta eredményét.

Városavató beszédében Gyenesi István így érvelt:–A jelenlegi "rehabilitáció" történelmi igazságtétel és a jövő nagy lehetősége, de egyben felelősség, kötelesség és többletfeladat, hogy a mikrokörzetben lakók is érezzék Rudabánya kisugárzó erejét. Mangasi Sihombing, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete reményét fejezte ki, hogy a barátság együttműködésben fog gyümölcsözni és a két ország talál közös pontokat a bányászkodás területén. Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke azt fejtegette, hogy a legifjabb városban is szükség lesz munkahelyteremtésre. Becsületes munkáért tisztességes bér jár. Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője azt kívánta, hogy a miniszteri kulcs a jövőben nyisson ki olyan ajtókat is, amelyek eddig zárva voltak.

B.Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában