Helyi közélet

2008.09.28. 09:20

Miskolcon alakult az ország első rt-je - 21 éve

<p>Miskolc - 21 éve alapították az első részvénytársaságot Magyarországon. A Miskolcon alakult, a térségnek gazdasági lendületet adó társaságra emlékeztetnek az alapító dr. Csomai Zoltán rokonai, ismerői és barátai az alábbi írással.</p>

Miskolc, 21 éve alapították az első klasszikus kormányengedély nélküli részvénytársaságot az Észak-magyarországi Innovációs Centrum (Park) Rt.-t. 1985.-ben tanulmány készült, hogy az innovációs folyamatok beindításával a gazdasági élet jelentősen fellendíthető, s miután az Alkotó Ifjúság Egyesülés (AIE) miskolci képviselete kezdeményezte a Borsodi Innovációs park létrehozását a megyei pártbizottságnál, így az felkérte a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemet (NME), hogy foglaljon állást e tárgykörben. Miután pozitívan értékelték a kezdeményezést, így a Megyei Pártbizottság felkérte Dr.Csomai Zoltánt az AIE miskolci képviseletének vezetőjét a koncepció kidolgozására, a szervezés beindítására. Ilyen előzmények után, a másként gondolkodók; a fiatalos szellemiséggel és lendülettel, kellő iskolázottsággal és szakértelemmel bíró kis csapat létrehozta Magyarország egyik legelmaradottabb térségében az Észak-magyarországi Innovációs Centrum (Park) Rt.-t.

1987-ben az IC(P) Rt. megalakulása meglehetősen rendhagyónak hatott. Amikor a céget megalapították, csak egy 1875-ből származó kereskedelmi törvényre hagyatkozhattak. Ezen előzmények után, a rengeteg szervező és egyeztető munka után eljött a várva várt nap, s 1987. szeptember 29-én megalakult az IC(P) Rt. Nagyon sok vitát, konzultációt kellet lefolytatni számos szakemberrel. Végül a sok utánajárás után létrejöttek a cég jogi, gazdasági és pénzügyi alapjai, s az ELSŐ olyan magyarországi részvénytársaság lett, amely kormányengedély nélkül klasszikus úton, cégbírósági bejegyzéssel jött létre. Az IC(P) Rt.-t 19 szervezet alapította: az Alkotó Ifjúság Egyesülés, a Borsod-megyei Állami Építőipari Vállalat, a Borsodi Vegyi Kombinát, a Borsodi Szénbányák, a Budapest Bank Rt. miskolci Igazgatósága, a Borsod-megyei Tanács, a December 4 Drótművek, a Diósgyőri Gépgyár, az Elzett Certa sátoraljaújhelyi gyára, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Vállalat, az INNOFINANCE Általános Pénzintézet, az INTERCOOPERATION Kereskedelmi Fejlesztési Rt., a Lenin Kohászati Művek, Miskolc Megyei Város Tanácsa, a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem, az Ózdi Kohászati Üzemek, az Ózd Város Tanácsa és a Technova Ipari Innovációs Alap. Az alapítókhoz további 34 szervezet csatlakozott a régióból, és a régión túlról is. Az alapítók összetételéből megállapítható, hogy igen széles piaci palettán mozgó társaságok, amely jól mutatja milyen komoly szervező, meggyőző munkát végzett a megbízott vezérigazgató és társai. Az összesen 53 részvényes pedig 147 millió forint részvénytőkét jegyzett. Egy szavazat 500.000-Ft – ot képviselt, tehát akinek 20 szavazata volt, annak 10.000.000.- Ft értékű részvénye volt. 1987. október 1.-én a cégbíróságon bejegyezték a részvénytársaságot. Ekkor a státusz szerint egyszemélyes volt a dolgozói létszám. Pár hónap alatt már 30 dolgozót foglalkoztatott a cég. 1990. június 21-én 42 évi szünet után újra nyitott a Budapesti Értéktőzsde, az Rt. mint egyetlen fővároson kívüli vidéki vállalat ott volt a tőzsdei alapítók között. 1991-re 54 féle tevékenység végzésére kaptak jogosulást, ekkor a cég már több mint 300 magasan kvalifikált dolgozót foglalkoztatott.

Az IC(P) Rt.-nek 14 leányvállalata volt. Ezek közt volt brókerrel, PR-el, menedzseléssel, külkereskedelemmel, lízinggel, hitellel, számítástechnikával foglalkozó társaság is. A társaság rohamos fejlődését bizonyította az ún. „együttes forgalom” számottevő felfutása (1988- 527 M Ft; 1989- 1.746 M Ft; 1990- 15.192 M Ft; 1991- 21.459 M Ft; 1992- 32,500 M Ft) A cégnek 16 megyében volt képviselete, még a legelmaradottabb térségekben is. A társaság tagja volt a következő szervezeteknek: Magyar Innovációs Kamara, Észak-magyarországi Gazdasági Kamara, Magyar Iparjogvédelmi Egyesület, Magyar Értékpapír-kereskedők Szövetsége, Alkusz Szövetség, VOSZ, Első Magyar Vállalkozásszervező és Tanácsadó Hálózat, Közgazdasági Társaság. Az IC(P) Rt. hat külföldi pénzintézettel állt szoros kapcsolatban. 1992.-ben az anyacég hatalmas átszervezésnek indult, Holding működésre váltott. Elkezdett a pénzpiac felé koncentrálni. Több száz dolgozót kellet elbocsátani a talpon maradás érdekében. 1997-ben a cég alapítója, elnök-vezérigazgatója, többségi tulajdonosa váratlanul elhunyt. 2001-es megszűnését követően törölték a cégjegyzékből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában