Helyi közélet

2008.09.18. 18:52

Miskolci közgyűlés: Népkert, távhő, Miskolc kártya....

<p>Miskolc&#160;- A&#160;nyári szünet utáni első, szeptemberi közgyűlési ülést tartották csütörtökön, Miskolcon. A testület 33 napirendi pontot tárgyalt. A Borsod Online élőben tudósított az ülésről!</p>

18.51: Zárt ülés után megkezdődött a szavazás, amelynek eredményéről pénteken beszámolunk. Tudosításunkat befejeztük.


18.03: Jelenleg közérdekű bejelentésekről számolnak be a képviselők. A napirendi pontokat és a sűrgősségi indítványokat már megtárgyalták. Lenártek András (Fidesz) frakcióvezető-helyettes a selyemréti strandról is szólt: sokan panaszkodnak neki, hogy megy össze a strand, kevesen járnak oda, több embert el kellett bocsátani. Megkérdezte: hogy miért kellett a strand dögöny részét bezárni, akkor azt a választ kapta: a munkálatokat elkezdik, ezért zárják le ezt a részt. De egy kapavágás sem történt eddig, ez nagy kiesés a strandnak az idei szezonban.  

Szűcs Tamás (Fidesz) önkormányzati képviselő először is azt kérte, hogy a dohányzó részt különítsék el jobban a városházán. Majd arról beszélt, hogy az önkéntesek hol kínálnak olcsóbban gyümölcsöt, zöldséget a rászorulóknak. Holnap például Perecesen, de lesz többek között a Selyemréten, Hejő ABC-nél, Szirmán is, Martinkertvárosban is ilyen akciójuk.


 17.43: Káli Sándor: kiknek építjük ezt a várost? 

Újra előjött az Avasra ( és a város több pontjára) beköltöző romák, illetve közülük azok a bűnözői életmódot folytatók ügye. Fábián István (Fidesz) önkormányzati képviselő avasiak panaszát tolmácsolta, olyan panaszt, amellyel lapunk is többször találkozott és foglalkozott. A lakók életét megkeseríti egy-egy - vagy több - a normális életvitel szabályait felrúgó roma család viselkedése.

Fábián István azt kérte a polgármestertől, amire ő egyébként már a délelőtt folyamán ígéretet tett: kivizsgáltatja, a lakáshoz jutások körülményeit. A polgármester a hozzászólásra reagálva egyebek között az Észak-Boon munkatársával folytatott néhány órával ezelőtti beszélgetésére is hivatkozott. Mondván: azt kérdeztük tőle, hogy a megoldás érdekében a vajdával is találkozik-e. Káli Sándor megismételte, amit nekünk mondott: igen, szeretne találkozni Lakatos Attilával, és mindazokkal, akik közreműködésére számít ennek az országban szinte csak Miskolcra jellemző problémának a megoldásában. (A polgármester maga mondta azt, hogy Győrben, másutt, Pesten nem is értik, hogy itt miről van szó.)Kemény fellépést vár a rendőrségtől, erről is beszél majd dr. Pásztor Albert rendőrkapitánnyal a jövő hétre tervezett találkozójukon. Mint mondta: nagyon itt van az ideje eldönteni azt, hogy kiknek épül, kiknek építjük ezt a várost. A békét, rendet szeretőknek, vagy azoknak, akik szét akarják verni - fogalmazott.


16.57: Történelmi előterjesztés a testület előtt 

Ilyenre még nem volt példa. Káli Sándor (MSZP) polgármester, dr. Szinay Attila, a Fidesz-frakció vezetője és Juga György (a Fidesz-frakció helyettes vezetője) közösen terjesztett elő javaslatot a közgyűlés ülésén. És, mert közös ügyről van szó, nincs mit csodálkozni azon, hogy nagy-nagy egyetértésben ecsetelte az ügy nagyszerűségét kormánypárt és ellenzék. Okkal. (Elhangzott: kérik a média támogatását a népszerűsítéshez, rajtunk nem fog múlni.)

A MiskolcCardról, a Miskolc Városi Lakossági Kártyáról van szó. Amely - a tervek szerint - jövő nyártól él. Tíztől harminc százalékig terjedő kedvezményt nyújt a miskolciaknak az élet számos területén, Miskolcon. Például: a parkolásnál, a villamoson, a buszon való utazásnál, bizonyos taxitársaságoknál, számos szolgáltatásnál, amelyeket a Miskolc Holding mellett magáncégek nyújtanak.A kártya valójában egy kártyahármas első darabja lesz, mert az elképzelések szerint ezt, a vásárlói kártyát követi majd a TouristCard és a StudentCard. A célja, haszna? A lokálpatriótizmus szolgálata, erősítése. A tervet egyébként alapos szakmai előkészítés előzte meg, benne közvéleménykutatással.Vagyis: a köz véleménye támogató.Az előterjesztők szerint az első években a kártya önkormányzati (holdingos) támogatásra szorul, a tervek szerint később "megáll saját lábán".


 16.44: A panelprogram támogatási keretének növeléséről is tárgyaltak a képviselők. Az idén 750 millió forint volt az önkormányzatnál erre elkülönítve, és a javaslat ennek az összegnek a megemeléséről szól. Ha elfogadják a képviselők, akkor 1 milliárd forintra, azaz 250 millió forinttal emelnék meg az összeget. A napirend kapcsán dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető a lakásszövetkezetek tapasztalatairól számolt be. Köztük arról, hogy sok panasz érkezett, miszerint az önkormányzat azokat támogatja, akik kisebb támogatást igényelnek. A frakcióvezető szerint a panelprogram pályázatával kapcsolatos mendemondáknak elejét lehetne venni, ha a nyertes és vesztes pályázatokat egyaránt nyilvánosságra hoznák.  Dr. Tompa Sándor (MSZP) a panelprogram biztosa adatokat ismertetett: a plusz 250 millió forinttal lehetősége lenne még 16 újabb pályázat továbbítására, azaz 738 lakás nyerhetné el a támogatást. A programnak köszönhetően elmondhatjuk - folytatta -, hogy 2010 év elejéig 12600 lakás újulhat meg Miskolcon 


16.27: Gigantikus méretű beépítésnek nevezte Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő a Népkertbe tervezett szállodai beruházást. Szerinte nagyobb, mint a két kézilabda pálya. Ezt arra reagálva mondta, hogy Orosz Lajos alpolgármester azt mondta: a szálloda ekkora felületen épülne meg. Juga György szerint több olyan hely van a városban, ahol megépülhetne egy ilyen szálloda, nem pont a Népkertbe kellene ilyet tervezni. Csak azért, mert elhanyagolt, funkciótlan a Népkert, nem kell oda szállodát építeni, más megoldásban kell gondokodni - vélekedett. Juga György utalt Orosz Lajos nyilatkozatára, amit lapunknak adott, miszerint egy ilyen beruházással Miskolc lehetne Észak-Magyarország Tatája. Az ellenzéki képviselő szerint ez ábránd, hiszen a Népkert erre nem alkalmas terület.  

Viszlai József főépítész is bekapcsolódott a vitába, elmondta: a terület, amelyről a vita folyik, soha nem volt a Népkert kertészetének szerves része. Kijelentette: ne vetítsünk elő rémképeket. Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető is erre szólította fel ellenzéki képviselő társait: az ellenzék a Szent István tér kapcsán is plázákkal riogatott. Lufikat lehet eregetni, de nem érdemes - tette hozzá - tényeket kell figyelni. A javaslat ugyanis esetleges befektetők kereséséről szól, nem arról, hogy értékesítsék ezt a területet.  Ezt Orosz Lajos is megerősítette: ez egy lehetőség, várják a befektetőket, olyanokat, akik újra funkcionálnák a Népkertet. A Népkertnek újra a város szívének kell lenni, ehhez a vízióhoz keresnek partnereket.  


16.04: A népkerti ingatlan eladásával kapcsolatban hosszasan vitáztak a képviselők, mintahogy ez várható is volt. A téma már Agora-levelezőfórumunkon is szóba került, lapunk, portálunk is többször foglalkozott vele. Az előterjesztéstés ugyanis arról szól, hogy a Népkert csaknem 11 ezer négyzetméteres területére keresné a város a befektetőket, fejlesztési elképzeléseket. Az ellenzék mindezt nem akarja, azt viszont igen, hogy fejlesszék a Népkertet. A városvezetésnek is ez a célja, de ezt a szálloda és konferenciaközpont megépítésével képzelik el. T. Asztalos Ildikó (SZDSZ) a környezetvédelmi bizottság elnöke elmondta: bizottsága megtárgyalta a javaslatot és nem támogatták, mert egy szálloda megépítésével csökkene a Népkert és Miskolc zöld felülete. Véleménye szerint a Népkertnek új közösségi funkciót kell találni, másfajta lehetőségeken gondolkodjon a város. Tavaszi Zsolt (Fidesz) önkormányzati képviselő szerdán tartott a témában sajtótájékoztatót, erről lapunkban és portálunkon is beszámoltunk. Azonban a testülettel is ismertette álláspontját: " A Népkert csaknem 11 ezer négyzetméternyi területének értékesítéséről van szó. Ez egy ötöde a Népkertnek. A Miskolci Építési Szabályzat szerint ide egy 4-5 emeletes szálloda épülhetne. Ha utána számolunk, azt jelenti, hogy itt 12 darab 4 emeletes bérházak létesítését tennénk lehetővé."A képviselő példátlannak nevezte a javaslatot, szerinte ugyanis a Népkert az elmúlt évek alatt ennél nagyobb megbecsülést élvezett, eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy ide szállodát építsen. Egy ilyen beruházás - folytatta - a Népkert élővilágát is károsítaná. Másrészt kegyeleti szempontokat is sértene, hiszen a közelben található az evangélikus temető - hangsúlyozta.  Orosz Lajos alpolgármester a sportkoncepció részeként említette egy, a Népkertbe tervezett sportszálló felépítését. Ezzel ugyanis lehetőség lenne a sportinfrastruktúra fejlesztésére - magyarázta. Majd az Észak-Magyarország mai számából idézett cikket, azt, amelyben Tavaszi Zsolt sajtótájékoztatójáról írtunk. Az ellenzéki képviselő ebben elmondja: egy jókora területről van szó. Az alpolgármester szerint azonban ez a jókora terület nem a Népkert legszebb zöld területe, ráadásul funkciótlan. Ahogy ő fogalmazott: már futballozni sem járnak oda a fiatalok. Szerinte egy szálloda megépítésével nem hogy csökkene a zöld felület, de a beruházó egy részét beparkosítaná. Orosz Lajos a Margitszigetet hozta példaként, ahol jól megférnek egymás mellett a szállodák és közösségi terek.  


15.43: Káli Sándor: "Az indulatok felszínre hozták..." 

Mit ért az alatt, hogy "A helyzet pattanásig feszült"? - kérdeztük Káli Sándort, Miskolc polgármesterét: És: mit kíván tenni a feszültség csökkentésére?A polgármester azzal kezdte válaszát, amit nemcsak néhány órája, a közgyűlési ülésen mondott el, hanem korábban is: határozottan viszautasítja a feltételezést, gyanúsítást, vádaskodást, amely szerint az önkormányzat bármiféle betelepítést tervezne, avagy folytatna, illetve folytatott volna. Mármint: emberek betelepítését Miskolcra: például az Avasra, vagy a Lyukóvölgybe. Káli Sándor kijelentette: a tapasztalható indulatok felszínre hozták azon kérdés vizsgálatának szükségességét, amely azt célozza, hogy kiderüljön, mi is történik valójában. Közbevetésünkre, hogy tudomásunk szerint az történik, hogy emberek, közöttük nagy arányban romák települnek be a Lyukóvölgybe,a polgármester pontosított: információi(k) szerint nemcsak erről van szó, hanem arról, hogy a jószándékú Fészekrakó programmal viszaélve olyanok is lakáshoz jutnak Miskolcon, akiknek - tudomása szerint - nincs kellő jogosultságuk ehhez. Az újonnan költözők nagyobbik része az Avason vásárolt lakást. Ingatlanközvetítőkkel, bankokkal vette fel a kapcsolatot az önkormányzat, a vásárlások körülményeinek tisztázására. És ha törvénytelenségeket tapasztal, megteszi a feljelentéseket.Visszatérve a kiinduló kérdésre, mit takar a kifejezés: "A helyzet pattanásig feszült"?, Káli Sándor így fogalmazott: "Egyes családok olyan mértékben lerontották a közbiztonságot, hogy ez vezetett ideáig."Mit tesz, mit tehet ő, illetve a városvezetés? - kérdeztük. A polgármester azt felelte, hogy az említett vizsgálaton, vizsgálatokon túl néhány napon belül szeretne leülni a békés polgárok védelme érdekében teendő lehetséges intézkedésekről a roma érdekképviselőkkel, a cigány vezetőkkel, közöttük Lakatos Attila vajdával. Továbbá: dr. Pásztor Albert rendőrkapitánnyal. Arról, hogy nekik milyen javaslataik, kéréseik vannak, mik az önkormányzat lehetőségei.


15.12: Pályázat
Fedor Vilmos alpolgármester több javaslatot is beterjesztett a közgyűlési ülés elé. Köztük azt, amely a Tudásdepo - Expressz pályázat beadásához kötődik. Erre, konzorciumban, a Miskolci Városi könyvtár is pályázna. Ennek keretében lehetőség lenne a könyvtár infrastruktúrájának bővítésére. Kérte a testületet, hogy támogassák a javaslatot. Másik előterjesztése az Avasi Gimnázium újonnan átadott szárnyát, illetve azonbelül is a könyvtárat érintette. A gimnázium új részében ugyanis a Miskolci Városi Könyvtár újabb fiókkönyvtár nyílna, nyílt meg. A könyvtárat, a 10 éve megszüntetett ifjúsági könyvtár állományából töltik fel. Ehhez kérte a testület támogatását.  Jogi formának nevezte Fedor Vilmos azt az előterjesztést, amely a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, illetve a Debreczeni Márton Szakképzőiskola megszüntetéséről szól. Ezek az intézmények ugyanis már korábban megszüntek, az előbbi 1993-ban, míg az utóbbi 1997-ben. A Magyar Államkincstár nyilvántartásában azonban létezőként szerepelnek.


15.05: Káli Sándor a pattanásig feszült helyzetről
Hamarosan: Káli Sándor polgármester a BOON-nak elmondja: mit ért a pattanásig feszült helyzet kifejezésen? Kikkel ül le beszélni a lehetséges megoldásról.


14.51: Zöld Nyíl, némi aggállyal 

A Zöld Nyíl villamos projekt állásáról, a szerződések megkötéséről kaptak tájékoztatást a képviselők. Akik közül a projektirányító testület egyik tagja, Juga György aggályának adott hangot. Nem a projekttel kapcsolatban - amelyet támogat az ellenzék is -, hanem egy eleme miatt. Ez pedig egy olyan szerződés, ami a frkacióvezető-helyettes szerint áron alul köttetet a megbízottal, akinek ráadásul nincs felelőssége abban, ha hibázik. Juga György szerint a későbbiekben, ha e szerződést (a közbeszerzési tanácsadásra) szabálytalannak találja az uniós ellenőrzés, csökkentheti, vagy megvonhatja a támogatást, nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatot, a közlekedési vállalatot - Miskolcot. A projekt igazgatója, Fleskó Gábor elmondta: az eljárás törvényes volt, azt a jóváhagyók rendbenlevőnek találták.Juga György reagálásában felhívta a figyelmet arra a kitételre, amely szerint, ha mégis, utólag kifogást emelnek ellene illetékesek, a felelősség a megbízót (az önkormányzatot, illetve annak cégét, az MVK Zrt-t terheli.)Dr. KovácsLászló (Fidesz) azt kérte: a miskolciak kapjanak tájékozatást a projekt állásáról, illetve azok, akiket a pálya kialakítása miatt - mint mondta - kár ér, kapjanak kárpótlást.


13.58: Az ebédszünet előtt tárgyalta a testület a távhődíj-emelésről szóló napirendi pontot. A hozzászólók között volt dr. Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő is: "A miskolci szocialisták sem örömükben támogatják ezt a javaslatot. Nem a miskolci önkormányzat dönt az árváltozásról. Egyenlőre."
Kitért arra is, hogy Miskolcon 30 ezer lakásban van távfűtés, de őket kényszerszolgáltatóknak nevezte, hiszen nincs lehetőségük átállásra. A kormány előtt van azonban a szabályozás, amely az ökoprogram indítását tervezi - tette hozzá.


12.38: Fedor Vilmos alpolgármester ebédszünetet rendelt el, egy óra múlva folytatódik a közgyűlési ülés.


12.30: A távhődíj vitája még mindig tart. Jelenleg Fodor Zoltán (MSZP) önkormányzati képviselő beszél, aki azzal kezdte felszólalását: többször jelezte már, hogy hazánk energiában szegény ország. Szerinte a távhődíjak csökkentésére nem elsősorban az Áfa-csökkentés lenne megoldás, hanem a fűtőmű, a panelprogram. Elmondta azt is, hogy azokon, akik nem tudják fizetni a költségeket, az önkormányzat adósságkezelő programja segíthet. Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető elmondta: a távfűtés ügye nem feltétlenül Miskolcon dől el. Éppen ezért azon kellene gondolkodnunk, hogy 10-15 év múlva hogyan képzeljük el a távfűtést - jelentette ki. Elmondta: ők már korábban javasolták, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a megújjuló energiaforrásokra, de ezt a javaslatukat a városvezetés elmaszatolta. De ezzel kapcsolatban nincs az önkormányzatnak kiforrott stratégiája. A javaslatot sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja majd - jelentették ki.


12.15: Távhődíj
Jelenleg a távhődíj emeléséről folyik a vita a miskolci testületben. Abban mindkét oldal - ellenzék és városvezetés is -egyetért, hogy nem örömteli dolog, de míg az előbbi nem támogatja a javaslatot, addig az utóbbi szükségesnek tartja. A Fidesz részéről elsőként Fábián István kért szót, aki azzal kezdte: az így is magas fűtési költségeket már most sem tudják fizetni a lakók. Az emelés után pedig csak továbbnőhet a MIHŐ kft. kintlévősége - vélekedett. Elmondta azt is: 2 év alatt öt lépésben emelték a távfűtés díját, miközben a szocialisták azzal kampányoltak, hogy nem lesz gázáremelés, sőt mindezt lassan mondták, hogy mindenki megértse - jegyezte meg az önkormányzati képviselő. Szerinte a szocialistáknak lenne lehetőségük arra, hogy kormányzati szinten megoldást találjanak a távhődíjak csökkentésére. Rákérdezett a Miskolci Fűtőmű ügyére is, amelyet szerinte nem gazdasági kérdésként kellene kezelni, hanem közügyként.
Kobold Tamás (Független Miskolcért Egyesület) képviselő a Holding működési hibájáról beszélt a napirend kapcsán. Itt említette: az önkormányzat cégeit tömörítő Holding működésébe a képviselőtestület tagjai nem látnak bele. Így az a korrupció melegágya - jelentette ki Kobold Tamás. A napirenddel kapcsolatban ügyrendi javaslatot tett: vegyék le napirendről. Ezt elutasította a testület.


11.40: Látvány, beruházás
A költségvetési napirend kapcsán - ahogy annak "lennie kell" - az ellenzék nem támogatja, a kormánypártok viszont igen a beterjesztést. A KDNP-frakció nevében Garamvölgyi Attila mondta el, hogy ők miért nem. Egyebek között azért, mert a hiány most is nagy, a felhalmozott adósság - mint fogalmazott - kritikus helyzetet teremt. Dr. Szinay Attila (Fidesz) a főutcai, tragikus baleset nyomán azt javasolta, hogy  "bár nagyon nehéz egy adóssággal terhelt város költségvetésében forrást találni, soroljanak át 16 millió forintot az igazgatási költségekből a főutcai házak homlokzatának biztonságossá tételére". Mint mondta: ezt az öszeget azután hajtsa be az önkorményzat - időzőjelben: verje le - azokon a tulajdonosokon, akik elmulasztották kötelességüket.A vita végén Káli Sándor polgármester többek között azt mondta arról, amit az ellenzék látványberuházásnak titulált: el kellene dönteni, hogy ezek a beruházások a városvezetés látványát javították, vagy a városét. 


11.23: Költségvetési vita
A költségvetésről szóló vita mindig ugyanazokat veti fel: a város adósságcsapdában van, kritikus a helyzet, működési bizonytalanság tapasztalható. Ezekkel persze az ellenzék érvvel, csakúgy mint most is. Lenártek András (Fidesz frakcióvezető-helyettes) az első napirendi pont (ez a márciusban elfogadott költségvetés beszámolója, korrekciója) kapcsán elmondta: már a költségvetés elfogadásakor látták, hogy bozasztó évre számíthatunk. Az ellenzéki képviselő növekvő adósságállományról, működési bizonytalanságról beszélt. Mint mondta: 5,3 milliárd forintos a hiány, és ez 2002 óta évi 05,-1 milliárd forinttal növekedett. Lenártek András felelevenítette Káli Sándor polgármester és dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető korábbi kijelentését, miszerint nem gond, ha az önkormányzatnak adóssága van, vissza tudják fizetni. Az ellenzéki képviselő szerint a mostani helyzet szerint: nem tudják, csa úgy, hogy eladják a város vagyontárgyait. Majd kijelentette: a városvezetés túlköltekezett, látvány beruházásokra fókuszált, a munkahelyteremtés helyett. Ezért nem támogatják a javaslatot.  Dr. Varga Zoltán (MSZP) önkormányzati képviselő másképp látta a költségvetést. Szerinte örömteli, hogy a város saját bevételei nőttek, és ezek egyéb kiadások forrásai lehetnek. Beszélt azokról a hitelekről, amelyeket  a panelprogram kapcsán vett fel a város. Igaz, hogy ezeket hitelből biztosították, de látványos változás tapasztalható a városban - vélekedett.  


10.50: Esküt tettek
Az első helyett, az ötödik napirendi ponttal kezdte a napirendek megvitatását a testület. Ebben arról döntöttek, hogy létrejöjjön-e a Mindszenti Településrészi Önkormányzat. A szavazás eredményeként létrejött, a tagok letették az esküt.


10.47: Új kétszázas - Diósgyőri Vár
Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető napirend előtti felszólalásában arról a kezdeményezésről is beszélt, amelyet az Első Miskolci Társaskör Alapítvány indított el. Mint ismert a Magyar Nemzeti Bank bevonja a papír kétszázast, amelynek a hátulján a Diósgyőri Vár látható. Helyette fémérmét hoznak majd forgalomba, és az alapítvány szeretné, ha ezen is a Diósgyőri Vár szerepelne. Ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az ellenzéki frakcióvezető arra kérte képviselőtársait és a polgármestert, hogy írják alá a kezdeményezést. Mint mondta: nála, az Ady Művelődési Házban, illetve utcai aláírásgyűjtéseken is megtehetik, illetve az Észak-Magyarország szerkesztőségében is aláírható a kezdeményezés. Káli Sándor polgármester erre így válaszolt Szinay Attilának: "Természetesen aláírom, de inkább önnél, másnak nem szeretnék reklámot csinálni."


10.40: Betelepülők, kerékpárúthiányok
Kobold Tamás (Független Miskolcért Egyesület) - mint mondta - ad egy écát a polgármesternek. Tudomása szerint az év elején több mint 800-an voltak olyanok, akik hamis lakcímet adtak meg a bejelentkezéskor. Ezeknek utána kell járni. Káli Sándor megköszönte az észrevételt. Mint mondta: szemmel látható, hogy az önkormányzat rendelkezésére álló eszközök nem elégségesek.
Molnár Péter (KDNP) a kisgyermekes anyák kedvezményes bérlethez juttatását előterjesztő frakció vezetője azt mondta: reméli, az, hogy a napirendről levették a kérdést, nem jelenti, hogy " az asztal alá söprik", hiszen ilyen kismamabérlet - ugyancsak kereszténydemokrata javaslatokra - több városban is van már. A képviselő ezután arról beszélt, hogy milyen elszomorító, éppen ezért jobbításra váró Miskolcon a kerékpárutak, a kerékpárosbarát környezet hiánya miatti helyzet.   


10.32: Káli Sándor: "a helyzet pattanásig feszült"
Nyilván nagy levegőt kell venni. Elhangzott: nem kívánjuk hisztériakeltésre használni a helyzetet..."Ezekkel a szavakkal kezdte reagálását Káli Sándor polgármester a Lenártek András által elmondottakra, a fideszes képviselő megfogalmazására. Azt kifogásolja - és mint mondta, határozottan visszautasítja - a polgármester, hogy szerinte igenis tudatosan, a városvezetés lejáratására született és terjesztődik a pletyka, a rágalom a 20 (25) ezer roma betelepítéséről. Káli Sándor hangsúlyozta: Lenártek András felszólalásában is többször elhangzott a betelepítés kifejezés. A polgármester kijelentette: a helyzet pattanásig feszült, éppen ezért cselekedni kell. Ki kell deríteni, hogy milyen ügyvédek, zugügyvédek, ingatlanközvetítők és álközvetítők közreműködésével vettek magántulajdonban levő lakást - a fészekrakó program kedvezményeinek felhasználásával - olyanok, akik - a feltételezés szerint - nem jogosultak erre. Meg kell kérdezni a bankokat, meg kell vizsgálni a körülményeket, hogy azok törvényesek-e. Káli Sándor azt mondta: ha beigazolódik a törvénysértés, ő maga tesz feljelentést a gyanúsítottak ellen. A polgármester azt mondta: tudja, hogy a megyében a többségi társadalom részéről rendkívül nagy a cigányelleneség. Ez (a kérdéskör, problémahalmaz, a szerk.) ma a városnak a legsúlyosabb kérdése.Lenártek András úgy reagált, hogy szerinte a polgármester félreértette a szavait. Ő jóhiszeműen szólalt fel az ügyben - mondta a fideszes képviselő, hangsúlyozva:szerinte is átfogó vizsgálat kell. Horváth József a cigány önkormányzat képviselője is azt mondta: nagy probléma van a cigányság azon részével, amely nem illeszkedik be. Azt javasolta: jöjjön létre munkacsoport a kérdés kivizsgálására, a megoldás keresésére. Mint mondta: a páreszéd és a szeretet a megfelelő hozzáállás.  


10.05: Roma-kérdés
Jelenleg a roma-kérdésről vitáznak a képviselők. A téma annak a hírnek (pletykának) kapcsán került szóba, amelyről portálunk is többször írt: valóban 25 ezer roma családot költöztetnek be Miskolcra, megyénkbe.A témát Lenártek András (Fidesz) frakcióvezető-helyettes hozta szóba napirend előtti felszólalásában. Mint mondta: sokan kérdezik tőle, hogy igaz-e ez a hír, vagy csupán pletyka, miszerint roma családokat költöztetnek a városba. Említette, hogy az Észak és portálunk is kiterjedten foglalkozott a témával. A cikkekben adott polgármesteri válaszok azonban nem nyugtatták meg a képviselőt - mondta. Ahogy fogalmazott: ezek a válaszok ellentmondásosak voltak. Azt a pletykát, az ellenzéki képviselő is hisztéria keltésnek tartotta, miszerint 25 ezer roma családot szeretnének betelepíteni megyénkben. De szerinte nem is ez a kérdés, hanem az: honnan és hogyan érkeznek a roma családok, mert igenis beköltöznek. A képviselő kérdezte: mi a terve a városnak, hogy ezek a családok beilleszkedhessenek, és életvitelükkel ne zavarják a lakókat.Szerinte eddig lehetett szemérmeskedni, de már nem lehet a problémát a szőnyeg alá seperni. Ezért kérte, hogy erre a problémára dolgozzanak ki egy tervet, és a következő ülésen tárgyaljanak róla. Hiszen konkrét megoldást kell találnia a közgyűlésnek - foalmazott.


9.50: Fedor Vilmos alpolgármester a közelmúltban történt főutcai tragédia kapcsán kért szót napirend előtt. Mint ismert augusztusban egy, a főutcai házról lehulló stukkó ütött agyon egy férfit. Sajnos egy ilyen tragédia kellett ahhoz, hogy ráirányuljon a figyelem arra, hogy az elmúlt évtizedekben magántulajdonba került épületek műszaki állapota kifogásolható - mondta az alpolgármester. Hozzátette: persze a törvényi szabályozás sem megfelelő. A tulajdonosok a szerződésben vállaltaknak sem tesznek eleget, valamint a törvénynek sem - folytatta. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a MIK Zrt. a közelmúltban felülvizsgálta a tulajdonában lévő épületeket. Erről portálunk is beszámolt. Ezenkívül összehívta az önkormányzat a lakóközösségek vezetőit is. (Itt jegyezte meg Fedor Vilmos, hogy ennek kapcsán derült ki, nincs teljes nyilvántartás a közösképviselőkről.)A házak rossz állapota nemcsak Miskolcra jellemző, hanem országos probléma - mondta az alpolgármester. Ezért is nyújtott be interpellációt Bajnai Gordon miniszterhez, hogy vizsgálják felül az építési törvényt, és annak a lehetőségét, hogy az önkormányzat támogathassa az életveszélyessé vált épületek felújítását. Fedor Vilmos szerint a panelprogramhoz hasonló konstrukció megfelelő lenne a problémára.


9.36: Dr. Dobos László kitüntetése
A várostól arany gyűrűt, a rendőrségtől díszkardot kapott dr. Dobos László, a megyei bűnmegelőzési alapítvány kuratóriumi elnöke, a Miskolci Egyetem projektfelelőse, nyugalmazott gyermekvárosi igazgató. A kitüntetett 70. születésnapja alkalmából részesült az elismerésben. Káli Sándor polgármester és Vereczkei Csaba megyei rendőr-főkapitány köszöntötte az ünnepeltet, aki tudományos-gyakorlati munkájával ezután is szolgálja Miskolcot, a megyét.


9.20: Megkezdődött a szeptemberi közgyűlési ülés Miskolcon. A testületből 32-en vannak jelen, így az ülés határozatképes. Most a sürgősségi napirendekről szavaznak, elsőként  a tapolcai népszavazás (amely a leválásról szól) elrendeléséről. A testület felvette napirendi pontjai közé.Sürgősségi napirendi pontok között van az ITC székház, valamint a Technika Háza elővásárlási jogáról való lemondásról szóló javaslat is. A  miskolci villamosvasút fejlesztésének javaslatát is elfogadták sürgősségi indítványként a képviselők.
Orosz Lajos ügyrendi javaslatát elfogadták a képviselők, így a kismamabérletet érintő napirendet csak decemberben tárgyalja majd a közgyűlési ülés. Az alpolgármester javaslatát azzal indokolta, hogy a bérlet bevezetése költségvetést érint, így nem lenne helyes erről most tárgyalni.


8.50: A testület 33 napirendi pontot tárgyal, köztük a Miskolc kártyáról, a Népkerti ingatlan eladásáról, a kismamabérletről, és a távhődíj emeléséről is döntenek ma a képviselők. A közgyűlést a Borsod Online-on közvetítjük "percről-percre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában