Helyi közélet

2008.09.29. 11:22

Hullhat még stukkó fentről

<p>Miskolc - Vannak, akik nem vették komolyan a polgármesteri felszólítást: vannak még veszélyes stukkók.</p>

Úgy tűnik, hiába volt Káli Sándor polgármester felszólítása, amelyben arra kérte a miskolci ingatlantulajdonosokat, hogy vizsgálják meg az épületek homlokzatát, illetve hárítsák el azokat a hibákat, amelyek életveszélyesek. Hiszen nem kellett messzire mennünk, hogy találjunk olyan épületet a főutcán, amelyről bármikor leválhat egy stukkó. Ilyen például az egykori Aranycsillag szálló épülete, amely Bruno Bigatton olasz üzletember tulajdonában van.

A polgármester annak kapcsán szólította fel az épülettulajdonosokat, hogy augusztus végén tragédia történt Miskolc főutcáján: egy lehulló stukkó agyonütött egy férfit. A halálos baleset másnapján a MIK Zrt. elkezdte azon főutcai épületek felülvizsgálatát, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak. Ezeken átvizsgálták a stukkókat, épületdíszeket, és amelyekkel probléma volt, azt eltávolították. A MIK ZRt. 16 épület homlokzat veszélytelenítését végezte el, ennek a költsége mintegy 1 millió forint volt – ezt Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója mondta korábban lapunknak. Azt is megtudtuk: az eltávolított épületdíszeket raktárba szállították, és később ezek alapján rekonstruálják majd az újakat. Igaz, erre nem mostanában kerül majd sor, hiszen pénz hiányában csak jövőre kezdőhetnek a munkálatok.

Panel és stukkó

Mivel több ingatlantulajdonosnál is a pénzhiány a probléma, ezért Fedor Vilmos (MSZP) alpolgármester, országgyűlési képviselő a közelmúltban interpellált ebben az ügyben a parlamentben. Az alpolgármester szerint: örökségvédelmi, városképi, pénzügyi és közbiztonsági kérdések szabályozására van szükség. A pénzügyi szabályozásra azt javasolta: „Ketté kell választani az épületek tulajdonosi körét, hiszen vannak, akik befektetési, míg mások lakhatási céllal vásárolták meg az ingatlanokat. Az utóbbiak számára, a panelprogramhoz hasonló támogatási rendszer kidolgozására van szükség.”

Várják a véleményt

Az építésügyi szakértő a közelmúltban végezte el a Széchenyi utca 68. szám alatti épület (itt történt a tragédia) vizsgálatát. A rendőrség ennek a vizsgálatnak az eredményére vár – tudtuk meg Dobi Tamástól, a megyei rendőrfőkapitányság kommunikációs irodájának munkatársától. Hozzátette: a szakértői véleményt valószínű, hogy a héten kapja meg a rendőrség.

Észak fórum

A témában lapunk fórumot szervez. Jelenleg a szakemberekkel egyeztetünk időpontot, de várhatóan a napokban meglesz, hogy mikorra és hova várjuk olvasóinkat. Ezen a fórumon a szakemberek mellett a városvezetés, és persze a közönség is elmondhatják majd véleményüket a témáról, illetve tehetnek javaslatot arra, hogyan lehetne elérni, hogy a magántulajdonosok is gondoskodjanak az épületek felújításáról.

Kapcsolódó cikkek:

Életveszélyes stukkó az egykori Aranycsillagon
Az egykori Aranycsillag szálló épületén több életveszélyes stukkó is látható. Annak ellenére, hogy az önkormányzat, a közelmúltban történt tragédia kapcsán felszólította az ingatlantulajdonosokat, hogy vizsgáltassák át az épületek homlokzatát.

A stukkókat leverték, de lefotózták
Jó hír: a miskolci épületekről levert stukkók egy részét épségben meg tudták őrizni, hogy rekonstruálható legyen, illetve fotókkal is archiválták. A rossz: nincs rá pénz.

Újabb falomlás a miskolci belvárosban
A keddi tragikus baleset után szerdán is faldarabok hullottak a járdára a miskolci belvárosban.

Sok az életveszélyes ház a miskolci főutcán
Sok balesetveszélyes ház található a főutcán, egyik pédául a Weidlich-ház, amelynek már a homlokzata is válik le.

Halál Miskolc belvárosában: rászakadt az épület egy darabja
A Széchenyi u. 68. szám alatti (Könyváruházzal szembeni) épület homlokzati stukkódísze leszakadt egy járókelőre. A férfi a helyszínen meghalt, a feleségét sokkos állapotban szállították el. A Centrum környékét lezárták, a villamosok sem közlekedhetnek a helyszínelés idején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában