Helyi közélet

2008.09.16. 15:36

Biciklivel és/vagy villamoson

<p>Miskolc - Az esőben is a kerékpár volt az egyik leggyorsabb közlekedési eszköz kedden reggel a miskolci csúcsforgalomban. Tizenöt perc alatt ért Diósgyőrből a Városház térre.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Eljutási verseny Miskolcon 2008.09.16."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Eljut_si_verseny_Miskolcon_2008_09_16_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Eljutási verseny Miskolcon 2008.09.16." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Közlekedési verseny Miskolcon 2008.09.16."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_zleked_si_verseny_Miskolcon_2008_09_16_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Közlekedési verseny Miskolcon 2008.09.16." /></a></dia></p>

Az EU által kezdeményezett Európai Mobilitás Hetének (szeptember 16-a és 22-e között) tegnapi hagyományos miskolci nyitórendezvénye, az úgynevezett „eljutási verseny” is olyan zavarosan indult, mint a tartós esővel beköszöntött nap. A hagyományok szerint a reggeli csúcsforgalomban „versenyez” ilyenkor egymással egy menetrend szerinti autóbusz és villamos, egy autós, egy kerékpáros és egy gyalogos (aki rend szerint futva teszi meg a távot). A cél a diósgyőri villamos végállomástól indulva a Városház tér.

Ezen az esős reggelen azonban a rajtnál csak a villamos, a busz és a személygépkocsi volt ott idejében, a kerékpáros (az elmúlt négy év hagyománya alapján lapunk szerkesztője, Szaniszló Bálint) azonban – egy defektnek és a zordon időjárásnak köszönhetően késett, a gyalogló-futók pedig inkább kihagyták az esőben futást.

Bicikliút hiány

Maga a verseny a korábbi esztendőkhöz hasonló eredményt hozott. Elsőként a kerékpáros és a személyautó érkezett meg, körülbelül 15 perc alatt, 19 percre érkezett a villamos és majdnem fél órára volt szüksége az autóbuszon utazónak, hogy csatlakozzon a Városház téri célban várakozókhoz.

A „verseny” utáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a legfrissebb forgalomszámlálás szerint harmadával nőtt Miskolc belvárosában a gépjárműforgalom (ez érezhető volt a reggeli közlekedésben – a szerk.), és a közlekedési morál sem változott érezhetően.

Komoly előrelépés nem történt a kerékpárúthálózat fejlesztésében, amely – például a Tiszai-pályaudvar és Lillafüred közötti „viszonylatban” – kívánnivalókat hagy maga után. A „kerékpárbarátnak“ nyilvánított Andor utcát és Szarkahegy utcát egyirányúsították a belváros felé, így csúcsforgalomban – reggel és délután – egymást érik az autókonvojok, amelyek önmaguk is szinte teljes szélességében elfoglalják az utat, a kerékpáros már csak nagy odafigyeléssel fér el köztük.

Éljen a villamos!

Az „eljutási verseny” eredménye igazán a villamos számára kedvező, hiszen bebizonyosodott, hogy alig 3 perccel ért csak hamarabb a belvárosba az autós, mint az, aki a villamost választotta. Az MVK Zrt. marketingvezetője, Braun Csaba tehát joggal reklámozta a városi közösségi közlekedést, megemlítve, hogy ez a 19 perces menetidő a remények szerint 2009-ben induló „Zöld Nyíl” villamosprojekt befejezésével jelentősen leszorítható. „Azt követően egyértelműen a villamos lesz ezen a vonalon a leggyorsabb közlekedési eszköz.

Pápai Zoltán, a miskolci önkormányzat környezetvédelmi csoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a belvárosban kialakulóban van egy autómentes övezet, kedvező parkolási lehetőségekkel akarják rávenni az autósokat, hogy tegyék le járművüket és gyalog közelítsék meg belvárosi céljukat. Ezt próbálják propagálni a szeptember 22-én a sportcsarnok, a Tudomány és gazdaság Háza és a Népkert környékén megrendezendő Európai Autómentes Nap programjaival is.

Az eljutási verseny eredményei

idő (perc) 2007 2008
busz 21 29
villamos 19 19
autó 16 15
kerékpár 11 15
gyalogos 26 -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában