Helyi közélet

2008.09.28. 08:31

Agresszív részegek a miskolci „detoxban”

<p>Miskolc – Miskolcon korábban az Önkormányzat fenntartásában működött Detoxikáló Állomás, amit körülbelül 10-12 éve megszüntettek. Akkor a feladatot a kórházak pszichiátriai osztályainak adták ki. Azóta viszont már csak egyetlen helyen végeznek kijózanítást. Az itt dolgozóknak pedig alaposan meggyűlik a baja a részegeskedőkkel.</p>

"A Megyei Kórházban két osztály működött, a Semmelweis Kórházban pedig egy, így a területi ellátási kötelezettségüknek megfelelően látták el a betegellátás mellett ezt a feladatot is" – tájékozatott Dr. Tűzkő Judit osztályvezető főorvos.

"De amikor az osztályok megkapták a detoxikálás feladatát, megindult a szakorvosok elvándorlása a járóbeteg-rendelés, illetve a magánpraxis felé, mert nem akartak részeg, agresszív személyekkel verekedni. Nagyon komoly szakorvoshiány alakult ki az osztályokon. Az osztályvezetőkön kívül nincs az osztályokon szakorvos.

Három éve a Megyei Kórház két osztályát összevonták, jelentős ágyszám-csökkentéssel, ez év májusától pedig a Megyei Kórház átadta a pszichiátriai osztályt a Semmelweis Kórháznak. Most már a városban csak ez az egy osztály működik, ami 630 000 lakost hivatott ellátni. A kijózanítási feladat is egy helyre került így, és ezzel a detoxikálandó személyek száma jelentősen megnőtt. Félő, hogy a fiatal rezidens orvosok a szakvizsgájuk után nem fogják vállalni tovább az osztályos munkát, mivel emellett detoxikálási feladatokat is kénytelenek ellátni. Ez főleg ügyeletben nagy gond, mert elveszi az időt a tényleges betegellátástól" – hangsúlyozta.

"A tavaszi-nyári időszakban havi 100-120 ittas személy érkezik hozzánk. Minden napra jut belőlük. Van olyan, akit a háziorvos utal be, másokat úgy szednek össze az utcáról. Egyes hajléktalanok saját magukra is kihívják a mentőt, hogy legyen hol éjszakázniuk. Télen érezhetően megszaporodik a kijózanításra szorulók száma, de ugyanezt tapasztaljuk segély-vagy nyugdíjosztáskor is. Több a férfi közöttük, de a nők sem ritka vendégek a detoxikálóban. Sok közöttük a hajléktalan."

A főorvos asszony komoly problémákról számolt be: Nagyrészt duhaj, agresszív emberekről van szó, akik nem örülnek annak, hogy behozták őket. Előfordul, hogy az osztályon fekvők és az ambuláns betegek szorulnak háttérbe, ha egyszerre két-három részeg egyén is „befut” az osztályra. Hatalmas az itt dolgozókra nehezedő nyomás.

Ráadásul a detoxikálóba kerülők többsége mosdatlan, nem tisztálkodik, a folyosókon terjengő bűz szinte elviselhetetlen. A betegápolók feladata, hogy lezuhanyoztassák őket. Ezután megfigyelés alatt tartják őket, és megvizsgálják, nincs-e rajtuk sérülés, majd az esetek többségében egyszerűen megvárják, míg kijózanodnak. Ennek költsége 6300 forint – lenne, de ez az összeg csak elenyésző esetben kerül befizetésre.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában