Helyi közélet

2008.08.26. 12:29

Sűrűbb járatok az egyetemre

<p>Miskolc - Szeptember elsejétől módosul a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. menetrendje. Ezt elsősorban az iskola- és az egyetemkezdés indokolja.<br /> &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/surubb-jaratok-az-egyetemre/cn/boon-news-em_01-20080826-122529"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A változásokról – sűrűsödnek a járatok – kedden tartott sajtótájékoztatót a közlekedési vállalat és a Miskolci Egyetem vezetése, közösen. Stílusosan, a 22-es busz egyetemi végállomásánál. Ez a járat ugyanis, ami elsősorban arra késztette az MVK vezetését, hogy átgondolják a menetrendet.

Dr. Szűcs István, az egyetem rektorhelyettese elmondta: az előző félév elején kezdték meg a tárgyalásokat a közlekedési vállalattal. Ennek, apropója az volt, hogy az MVK Zrt. levélben tájékoztatta az intézményt egy felmérésről, amely szerint: csúcsidőben, azaz a reggeli órákban, a 22-es járat zsúfolt.

Az adatok azt bizonyították, hogy reggel fél nyolc és 8 óra között ezen járat kihasználtsága 120 százalékos. Hiszen – mondta dr. Szűcs István – nemcsak az egyetemisták, de az intézményben dolgozók is így jutnak ki az Egyetemvárosba.

Éppen ezért – folytatta – megterveztek egy lépcsőzetes oktatási rendet, amely szerint 9 és 10 órai kezdettel indulna a tanítás. Ez azonban borult, hiszen a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet felújítását megkezdték, így az ott dolgozókat, tanulókat is az egyetemen kellett elhelyezni – magyarázta a rektorhelyettes.

Még változhat

Ekkora azonban az MVK Zrt. kidolgozott egy javaslatot, amely a menetrend-átalakításról szólt. A szeptember 1-i változást azonban követheti majd újabb. Legalábbis ez derült ki a sajtótájékoztatón, ahol Szathmári M. Gusztáv, a cég forgalmi igazgatója elmondta: figyelik majd a megnövekedett járműszám terheltségét, és amennyiben indokolt, tartalék járműveket is igénybe vesznek. Ha erre folyamatosan szükség lesz – mondta –, akkor a január 1-i menetrendet már így kalkulálják.

A forgalmi igazgató arra is kitért, hogy a menetidők alakulását is figyelik, és amennyiben szükséges, kérik az önkormányzat segítségét abban, hogy a lámpák beállítását változtassák meg.

Összhangban

Mang Béla, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesétől megtudtuk, hogy a jövő évre tervezett 6,5 milliárdos beruházást az egyetem összehangolja majd a közlekedés fejlesztésével. Ez azért is szükséges, mert nagyobb egyetemi rendezvényeken nincs kivezető út. Ő úgy képzeli el, hogy egy ilyen lehetne az új uszoda mellett.

Menetrendváltozás

- A 29-es autóbusz 7 járata tanulmányi idõszakban (a reggel 8 és 10 órás tanításkezdésre érkezõk miatt) az Egyetemváros érintésével közlekedik majd.
- A 22-es járat a napi 66 forudló helyett 96-al közlekedik szeptember 1-tõl, szeptember 8-tól 149 fordulóval közlekedik.
- A 33-as járat – a lakosság kérésére – szeptember 1-tõl meghosszabbított útvonalon közlekedik.

 

- N. Szántó Rita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában