Helyi közélet

2008.08.21. 11:47

Gumigyár: csak egy valami "necces"

<p>Sajószentpéter és Miskolc közösen "pályázna" az Apollo gumigyár befogadására. A péteri polgármester szerint a beruházó feltételeinek mindössze egyepontban nem tudnak eleget tenni: nem közelíthető meg egy órán belül a főváros.</p>

Sajószentpéter és Miskolc közösen "pályázna" az Apollo gumigyár befogadására. A szentpéteri polgármester, dr. Faragó Péter szerint a két önkormányzat közösen igen kiváló lehetőségeket kínál. A beruházó feltételeinek mindössze egyetlen pontban nem tudnak eleget tenni: nem közelíthető meg autópályán egy órán belül a főváros a két város között fekvő ipari parkból.

A volt Csemetekert területén lévő, Miskolc tulajdonában lévő, de Sajószetpéter területén lévő 60 hektáros ipari park feltételei dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere szerint, a megyében a legkiválóbbak a gumigyár létesítésére. Víz és villany van, egyedül a szennyvíz- és a gázvezeték kiépítését kellene megoldania a beruházónak mintegy 2 kilométer hosszban, ami, véleménye alapján, egy ekkora beruházásnál elhanyagolható.

- Egyetlen probléma, hogy a főváros csak 2 órán belül közelíthető meg. Viszont tudtommal az egy órán belüli elérhetőséget azért szabta feltételül a gyár, mert az cég külföldi szakvezetői Pestet szeretnének lakni. Úgy gondolom, hogy ez nem nyom annyit a latban, mint a számos előny, amit kínálni tudunk, így a négysávos út melletti, lakott területen kívüli elhelyezkedés, az egy kilométerre lévő vasúti átrakodás lehetősége.

Minthogy adó szempontjából a terület Sajószentpéterhez tartozik, azt is megtudakoltuk, e téren milyen kedvezményt kínálnának.
- Akár a maximumig el tudnánk menni, ami akár többévnyi adómentességet is jelenthet. Ugyanis bár az adóbevételre is nagy szükségünk volna, ennél is fontosabbnak ítéljük a gyár létesítése révén létrejövő munkahelyeket.
A polgármester kérdésünkre azt is kifejtette: nem tart attól, hogy a helyiek elleneznék a beruházást.

- A város lakóinak zöme, velem együtt, máig fájlalja a város szívében működött üveggyár bezárását. Meggyőződésem, hogy épeszű ember nem próbálná megakadályozni egy, a városon kívüli gyár letelepülését.
Dr. Faragó Péter azt is kijelentette: nincs tudomása arról, hogy Szikszó önkormányzata bármilyen formában csatlakozni kívánna Miskolc és Sajószenpéter közös befogadó szándékához.
- Nem is látom semmi értelmét - fűzte hozzá.

  • Sajószentpéter Miskolccal közösen pályázna a gumigyárra
  • Kazincbarcika várja az Apolló Tyrest
  • Döntött az indiai cég: nem építi fel Gyöngyösön
  • Jelentkezünk-e az autógumigyárért?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában