Helyi közélet

2008.07.10. 08:57

Szennyezett a szikszói Vadász patak

<p>Miskolc, Szikszó - A bejelentő szerint tízmilliós nagyságrendű büntetésre számíthat a szennyvíztisztító üzemeltetője.</p>

Szerves anyagtól szennyezett a szikszói Vadász patak. Ronda és büdös. A Szikszói Természet- és Környezetvédő Egyesület elnöke, Kaposi Zoltán kereste meg az információval szerkesztőségünket. (Magunk is tapasztaltuk: a patak iszapszagú, zavaros.)

Kaposi Zoltán elmondta: az egyesület nevében először június 11-én jelentette be a szennyezést a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, ahonnan még aznap kimentek a munkatársaik vízmintát venni. Ezután még kétszer jelezte Kaposi Zoltán (június 29-én és július 5-én), hogy továbbra is szennyezett a patak vize. (A felügyelőségtől kapott tájékoztatás is megerősítette észlelését, állítását.)

A szomszédos szennyvíztisztító

Az egyéves születésnapját ünneplő egyesület vezetője elmondta: korábban is többször volt szennyezett a patak vize, ebben szerinte a szomszédos szennyvíztisztító a hibás. Úgy hallotta, annak a kapacitása kevés ahhoz, hogy esős időben a tisztítandó mennyiségű vizet befogadja. Kaposi Zoltán szerint tízmilliós nagyságrendű büntetés vár a szennyvíztisztítót üzemeltető cégre, a Szikszó Víz Kft-re.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (az észak-magyarországi zöldhatóságnál) megerősítették a bejelentés és a szennyezés észlelésének tényét. Babinszki Erika, az intézmény munkatársa elmondta: az első bejelentést követően azonnal II. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a szennyezés felderítésére illetve a szennyezés nyomonkövetésére. Azóta többször is rendkívüli szennyvízellenőrző vizsgálatot végeztek, amelyek eredményeként megállapították, hogy határértéket meghaladó mennyiségben elsősorban szerves szennyező anyagok kerültek a patakba.

A szennyező vállalta

A Szikszó Víz Kft-vel és a patak kezelőjével (ÉKÖVIZIG) folytatott egyeztető tárgyaláson a szennyező vállalta a patakmeder tisztítását – tudtuk meg Babinszki Erikától. A készültséget a felügyelőség mindaddig fenntartja, amíg a szennyvíztisztító telep tisztítási hatásfoka nem áll helyre, fokozott figyelemmel kíséri a telep működését és vizsgálja a Vadász patak vízminőségét.

Mi lehet a szennyezés oka?
Kérdésünkre, hogy mi lehet a szennyezés oka, hogy mit tesznek megszüntetésére, milyen büntetésre számíthat a kft., azt a választ kaptuk az ÉKÖVIZIG-nél, hogy a telepre beérkező szennyvíz mennyisége – különösen csapadékos időszakban – meghaladja a telep kapacitását. Az eljárás jelenleg is folyamatban van a felügyelőségen, minden további lépés a hatályban lévő jogszabályok szerint történik.
Iszapelúszás volt
A szennyvíztisztítót üzemeltető Szikszó Víz Kft. (egyik) ügyvezetője, Kerekes Sándor szerint mára már minden rendben van, megszűnt a szennyezés, ami tulajdonképpen június 11-én, egy havária következtében történt. Az üzemzavart az óriási eső okozta. Pár órán át „iszapelúszás” volt. Ezt bejelentették a zöldhatóságnak, akik máris kimentek. Mire kiértek, az üzemzavart elhárították. Most néhány centi iszaplerakódás van a patakban – mondta Kerekes Sándor. Azóta iszapelúszás nem történt. Hozzátette: még nem volt ilyen havária a telepen. Az ok: 100 százalékos terheltséggel működik a tisztító, vagyis kapacitását teljesen kihasználják. A cél: bővíteni a kapacitást. A patakmeder kitakarítását július-augusztusra ígérte az ügyvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában