Helyi közélet

2008.07.04. 11:31

MÖOSZ: francia, lengyel és uniós kapcsolat

<p>A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat Szász-termében az elkötelezettségi megállapodásokról tartott sajtótájékoztatót dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke.</p>

Az elnök elmondta: Magyarország mind a tizenkilenc megyei önkormányzatának élő együttmáködése van Franciaország megyei, vagy regionális önkormányzataival. Ennek jegyében dr. Ódor Ferenc a tizenkilenc megyei önkormányzatot tömörítő Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és Claudy Leberton , a százkét francia megyét tömörítő országos érdekképviseleti szerv, a Francia Megyék Gyűlése elnöke július elsején, az Európai Unió francia elnökségének első napján, Párizsban írták alá a két szervezet közötti együttműködési megállapodást.

A lengyel megyékkel is

Ugyanekkor a Francia Megyék Gyűlése elnöke és Kazimierz Kotowski, a háromszázhúsz lengyelországi megyét tömörítő országos érdekképviseleti szerv, a Lengyel Megyék Szövetsége elnöke is aláírt egy megállapodást.

A megbeszélések során egy másik fontos döntés is született: nevezetesen az, hogy mindhárom alapító tagként csatlakozik a július 15-én, a franciaországi Avignonban megalakulásra kerülő Európai Középszintű Önkormányzatok Föderációjához. A föderációhoz várhatóan tozennyolc ország középszintű önkormányzatait tömörítő országos szövetségek is csatlakoznak.

Dr. Ódor Ferenc leszögezte: az együttműködés a közvetlen uniós pályázatok jegyében született. Az országok partnerként jelennek meg, információkat cserélnek és nem pozíciók betöltésére „szövetkeztek". Igyekszenek Európa polgárait közelebb hozni egymáshoz, vagyis az unióhoz. Erre, az ír elutasítást követően, különösen nagy szükség van. Olyan, a mindennapi életet javító ügyekben akarnak közös döntéseket hozni, mint az ellátó rendszerek, vagy a biztonság kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában