Helyi közélet

2008.07.03. 19:45

Hová tűnt a "szelektív kuka"?

<p>Miskolc&#160;- Hová tűnt a szelektív "kuka"? Hol innen, hol onnan vitték el. De azután "megkerültek".</p>

Végéhez közeledik a hulladékgyűjtő edények mosása. A közelmúltban a szelektív szemétgyűjtők "tűntek el", erre hívta fel figyelmünket több olvasónk.
Szabó Árpád, az AVE Miskolc Kft. logisztikai vezetője elmondta: lényegében befejeződött a gyűjtőedények mosása azoknál, akik ezt megrendelték.
Ezt megelőzően "nagytakarításon" estek át a szelektív gyűjtőszigetek edényei, amiket mosás előtt az AVE József Attila úti telephelyére szállítottak.

A szelektív hulladékgyűjtésről a szakember elmondta: a miskolciak megkedvelték ezt a formát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a mosás ideje alatt sokszor kaptak telefonhívást, hogy hova vitték el a szigetet, vagy az a tény, hogy a megnövekedett igények miatt az indulás óta két alkalommal, összesen mintegy 70 százalékkal bővült a szigetek száma.

Szabó Árpád elmondta: az AVE Miskolc Kft. 2003-ban indította el a szelektív gyűjtőszigetek kihelyezését Miskolcon és környékén. A gyűjtőszigeteket iskolák, óvodák, közintézmények kereskedelmi egységek közelében, nagyforgalmú parkolókban, csomópontokban helyezték ki. Az őrzés nélkül folyamatosan rendelkezésre álló szigeteken térítésmentesen helyezhetjük el a szelektíven gyűjtött hulladékot. Az edények matricázása a hulladéktípusoknak megfelelően különböző színű. A gyűjtőszigetek rendeltetésszerű használatában a matricákon feltüntetett tájékoztató szövegek, valamint a speciálisan kialakított bedobónyílások mellett elhelyezett piktogrammok is segítenek.
AVE Miskolc Kft a szelektív hulladékgyűjtés kibővítése érdekében, 2007. június 1-től megkezdte az italos kartonok (üdítős és tejes dobozok) begyűjtését. Ezeket a dobozokat a sárga címkével ellátott, műanyag (PET) palackgyűjtő edényekben lehet elhelyezni.
A gazdaságos gyűjtés érdekében fontos, hogy a dobozokat, a PET palackhoz hasonlóan laposra tapossuk, vagy nyomjuk össze, mielőtt az edénybe dobjuk.

– Élve az alkalommal egy félreértést is el szeretnék oszlatni – tette hozzá a fentiekhez a szakember. – Társaságunknak speciális osztott rekeszes konténerei is vannak, amelyek külsőre nem nagyon különböznek a többi hasonló kapacitású hulladéktároló edénytől. Így ürítés során a különböző anyagfajták különböző rekeszbe kerülnek, tehát téves egyesek részéről az a feltételezés, hogy a hulladékokat nincs értelme szelektíven gyűjteni, mivel ömlesztve, egy gyűjtőjárműbe öntik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában