Helyi közélet

2008.07.01. 16:41

Borsodi orvvadászhálózatot számoltak fel

<p>A francia idegenlégió fegyverállományából származó haditechnikai eszközöket birtokolt az a&#160;borsodi orvvadászhálózat, amit a&#160;rendőrség a napokban számolt fel. Rendőrségi videó:&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-mrfk-elfogas-video-rendorseg.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya a közelmúltban olyan adatok birtokába jutott, amelyek szerint Kazincbarcika, Ormosbánya és Felsőtelekes környékén illegális orvvadász hálózatot tartanak fenn, megsértve ezzel minden idevonatkozó törvényt és szabályt. Az adatgyűjtések során sikerült két felsőtelekesi férfit beazonosítani, akik a gyanú szerint a tiltott vadászatokat szervezték.

A felderítés során az is világossá vált, hogy a felsőtelekesi elkövetők egyik helybéli ismerőse a francia idegenlégióban szolgál. E kapcsolat révén az orvvadászatokat, megkönnyítő úgynevezett 3. generációs csúcstechnológiának számító eszközöket szereztek be. A rendőrség információja szerint a haditechnikai eszközöket Marseilles-ből szállítják magyarországi célállomására.

Nem sikerült elrejteni a lángrejtőt

A nemzetközi szálak apropóján a nyomozásba a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is bekapcsolódtak. Ennek eredményeként június 24-én sikerült egy ormosbányai fuvarozó cég telephelyén elfogni annak a kamionnak a sofőrjét, aki a nagy értékű haditechnikai eszközöket szállította Magyarországra. A gondosan és szakszerűen előkészített akcióban mintegy 40 rendőr vett részt, akiknek sikerült lefoglalniuk 41 darab éjjellátó készüléket, 2 darab lézertávmérőt, 8 darab elektro-optikai irányzékot, 1 darab lángrejtőt, 2 darab állítható hidraulikus fegyverállványt és 7 darab fejadaptert.

Az ügy kapcsán a házkutatások is hozzájárultak a teljes orvvadászhálózat felszámolásához, továbbá a rendőrök lefoglaltak még egy darab illegálisan tartott sörétes vadászfegyvert és egy bűncselekményből származó cross-motort, több kiló fagyasztott vadhúst, illetve ki-, előkészített trófeákat is.

A rendőrség a haditechnikai eszközök megrendelőjét, a 36 éves kazincbarcikai V. Zs.-t őrizetbe vette, egyben előterjesztést tett előzetes letartoztatására. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a francia idegenlégió tájékoztatása mellett visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással bűntett miatt folytat eljárást, melynek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában