Helyi közélet

2008.06.12. 10:11

Városszépítők: a rendszerváltáson innen, és túl... - interjú Bekes Dezsővel

<p>Miskolc - A kondérban főzött pörkölt jellegzetes illata terjeng a Kós-ház udvarán. A tálcákon stampedlis poharakban pingyomi rettenetes. A kerti padokon pedig az egyesület tagjai.</p>

Most nem várost szépíteni gyűltek össze, sokkal inkább ünnepelni. Hiszen negyedévszázada folyamatosan abban gondolkodnak, hogyan lehetne Miskolc hagyományait megőrizni. Munkájuk sikeres. Mitől is? Erről kérdeztük Bekes Dezsőt, a Miskolci Városszépítő Egyesület elnökét.

BOON: Az egyesület 1983-ban alakult, túlélte a rendszerváltást, a különböző „színű” városvezetéseket. Mi a titok?
Bekes Dezső: Valóban az ántivilágban alakultunk, és a rendszerváltást úgy éltük túl, hogy nem veszítettünk semmit megbecsülésünkből. Titok? Talán az, hogy nem foglalkoztunk soha direktpolitizálással. Mindig vigyáztunk a függetlenségünk megtartására, de ezt úgy, hogy közben együttműködtünk a várossal, a városvezetéssel. Most is van több egyesület, amelynek célja hasonló, mint a miénk, de belefolynak a politikába. Ezt nem szabad. Az egyesületen belül minden oldal képviselteti magát, de a 25 év alatt ez soha nem okozott vitát köztünk.

BOON: A városszépítők elsősroban az értékmegőrzésre koncentrálnak. Ezen a területen honnan, hová jutott Miskolc?
Bekes Dezső: A negyedévszázad alatt kardinális változás ment végbe a városban. Nem elsősorban az új épületekre, terekre gondolok, hanem arra, hogy a város fölfedezte önmagát, az értékeit. Noha Miskolc nem Pécs, nem Sopron, de sok-sok érték van itt is, és gazdag múltja. Szép feladata volt az egyesületnek, hogy ebbe az önfelfedező mozgalomba bekapcsolódhatott. Többek között a kiállításaink is megmutattak valamit a város értékeiből.

BOON: Most jó úton haladunk?
Bekes Dezső: Szegény város Miskolc és az ország is. Ennek az a veszélye, hogy a praktikum elnyelheti az értékeket. Gondolok itt arra, hogy valaki mondjuk a villamosjáratok sűrítését tartja fontosnak. Persze ez is lényeges, de még fontosabb, hogy a város értékei megmaradjanak, és újak teremtődjenek. Ezekben nagyon fontos a civilszervezetek szerepe. Egyesületünkben sok az építész, de soha nem csak épületekben gondolkodtunk. Számunkra a polgár megteremtése volt fontos, aki a városban, nem csupán a saját praktikumában gondolkodik.

BOON: Az egyesület otthonában, a Kós-házban vagyunk. Ez az épület mára fogalommá vált.
Bekes Dezső: Azt gondolom, ebben a városszépítőknek nagy szerepe volt. A negyedszázad egyik pozitívuma, hogy megkaptuk 1985-ben a házat. Társadalmi munkában felújítattuk, és jelenleg 3 civil egyesület lakja. A többi egyesülettel közösen több kiállítást is szerveztünk az évek során. Legutóbb egy olyan kiállítás sorozatot, amely a város köztéri művészetét mutatta be.

BOON: A 25 év alatt felnőtt egy új generáció. Ők mennyire fogékonyak a városszépítésre?
Bekes Dezső: Három éve alakult meg az ifjúsági tagozatunk, amelynek három miskolci középiskola és egy általános iskola a tagja. Arra próbáljuk nevelni őket, hogy ők maguk alkossanak véleményt. Volt például egy portálverseny, amelyhez ők fotózták a város boltjait, és ők is zsűrizték, hogy melyik a legszebb. Ezzel véleményalkotó polgárokat szeretnénk nevelni, ebből most óriási a hiány.

N. Szántó Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában