Helyi közélet

2008.06.04. 10:20

VÁGOE: "Ne riogassák a perecesieket!"

<p>Miskolc-Pereces - Népszavazási kezdeményezésről szóló iratot adott át a közelmúltban a Pereces Kertvárosért Egyesület, valamint a Pereces Polgárőr Egyesület Káli Sándornak, Miskolc polgármesterének.</p>

Azt szeretnék ugyanis, hogy a miskolci közgyűlési ülés által, decemberben elfogadott javaslatot – miszerint családok átmeneti otthona legyen a volt Kuti István Általános Iskola – tekintsék semmisnek. Ebben az ügyben – mint elmondták – levélben többször megkeresték az önkormányzatot: először decemberben, majd januárban kétszer is. Csatári Jószef, a Perecesi Kertvárosért Egyesület elnöke szerint ezekre semmilyen választ nem kaptak.
Mellik Béla, az egyesület elnök-helyettese elmondta: azt sérelmezik, hogy egy 110 éves iskolaépületet, 140 millió forintért át akar alakítatni az önkormányzat. Miközben Perecesen nincs rendes út, hiányos a csatornahálózat – tette hozzá. Az egyesületeknek ötletük is van, hogyan lehetne hasznosítani a volt iskola épületét: alkotóház kaphatna helyet benne.

Összefogni

A népszavazási kezdeményezésre a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete (VÁGOE) levélben reagált, amelyet eljutattak szerkesztőségünkbe: „...ne riogassák Pereces békés lakosságát. A népszavazási kezdeményezést nem szabadna egyéni célok elérésére használni. Ha önöknek meg van a tervük a családok átmeneti otthonának az elhelyezésével kapcsolatban, kérem, osszák meg azt a nagyközönséggel is, és ha az szakmailag megalapozott, akkor így elkerülhető lenne, hogy bogarat ültessünk az emberek fülébe, és olyan képzetet alakítsunk ki bennük, ami tévedésből származik.”
A levelet Váradi Gábor, a VÁGOE megyei elnöke is aláírta. Szerinte: az épület nagyságát tekintve elképzelhető, hogy akár az egyesületek is helyet kaphatnak az épületben, segítve a bent élők, illetve a perecesi közösséget is. Mint mondta: a megyei szervezet felajánlja segítségét a békés közvetítés reményében, hiszen úgy érezik, hogy a civil szervezeteknek ilyen esetekben még inkább össze kellene fogni, mint a társadalmi szakadékot még jobban mélyíteni.

Ez nem kezdeményezés
A népszavazási kezdeményezés átadása után megkérdeztük dr. Mészáros Miklóst, Miskolc jegyzőjét, aki elmondta: az átadott dokumentum semmilyen jogi kötelezettséget nem ró az önkormányzatra, hiszen azt nem a megfelelő formában adták át. (A kezdeményezők csupán egy papírt adtak át, amelyen azt írták: népszavazást kezdeményeznek – a szerk.)




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában