Helyi közélet

2008.06.12. 15:00

Tanévvég félelmekkel, örömökkel

<p>Miskolc - Csütörtökön már nemigen akadt olyan iskola, ahol tanulásra tudták volna rávenni a diákokat. Hogyan is tudták volna, amikor pénteken elballagnak a nyolcadikosok, kitör a vakáció?&#160;&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/vakacio.pdf"><B>Itt a vakáció</B></A> [.pdf - 25KB]&#160;</p>

Hogyan is tudták volna, amikor pénteken elballagnak a nyolcadikosok, kitör a vakáció, és megkezdődik a két és fél hónapos (most még végtelen hosszúságúnak tűnő) nyári szünet.
A Bársony János Általános Iskolában sem dolgozatot írtak gyerekek, hanem a Bársony-napoknak köszönhetően csupa izgalmas kalandban volt részük. Reggeli tornával kezdődött, családi akadályversennyel folytatódott, ottjártunkkor pedig a diákszínjátszók szórakoztatták a tanulókat.

Félelmek

Takács Attila igazgató is megérkezik, hiszen nemsokára kezdődik az akadályverseny eredményhirdetése és díjátadása, amiben neki fontos szerepe van.
- Nem volt rosszabb ez a tanév, mint az előző - mondja lapunknak. - Az iskolai erőszakról szóló hírek azonban felborzolták a kedélyeket. Félelmeim vannak, hogy mit hoz a jövő, mert ha egy hetedikes kést ragadhat, annak súlyos okai vannak, következménye viszont szinte semmi. Bár az általam vezetett iskolákban nem történnek ilyesmik, de féltem a kollégáimat, a tanítványaimat és a saját gyerekeimet is.

Kicsit derűlátóbb Dombóvári Dóra angoltanár. Ő elégedett a most befejeződő tanévvel. Apró örömökből merített erőt a pedagógus, egy–egy versenyeredményből, vagy egy–egy kis rajzból, amit az alsósok késztettek neki. Azért hozzáteszi: az életben maradásért nap mint nap meg kell küzdenie az iskolának.

Jó év volt

A negyedikes Vörös Dalma épp befejezi a színpadon a táncot. Ő is elégedett a tanévvel.
- Azért volt jó, mert aranyosak a tanár nénik, és aranyosak az osztálytársaim is. A tanulás is jól ment, csak a matek nem annyira, de remélem, hogy abból is ötös leszek – mondja.

Nem örül a tanév végének a nyolcadikos Mihalik Flóra, hiszen pénteken elballag, és más iskolában, más osztálytársakkal kezdi szeptemberben.
- Ez volt az általánosban az utolsó év, hát persze, hogy élveztük! - mondja nevetve. - Új osztályfőnököt kaptunk nyolcadikra, aki nagyon szimpatikus volt. Első félévben sokat tanultunk a felvételi miatt, második félévben már lazítottunk, de azért kitűnő leszek.
Flóra kérte, hogy írjuk meg: nagyon sokat köszönhet Tóth Zsuzsa néninek, aki felkészítette őt a felvételire.

Érdekvédők a tanévről
Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke:
A mostani tanév a kötelező óraszámok emelésével indult, s bár a PSZ népi kezdeményezése nyomán 2008-ban a bértáblát öt százalékkal sikerült megemelni, de ez sem fedezi az inflációs veszteségeket. A bérek rendezése azért is különösen fontos lenne, mert a pedagógusok reálkeresetében még 2007-ben óriási, mintegy10 százalékos csökkenés következett be.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke:
Folyamatosan azt hallottuk: túl sok pedagógus van a rendszerben, keveset dolgoznak és nem kellő felkészültséggel. Ezzel olyan igaztalan társadalmi üzenetet közvetített a kormány, amellyel leértékelte a pedagógusok munkáját, és megkérdőjelezte szakmaiságukat. Ez lehet az egyik oka a verbális és fizikai erőszak elszaporodásának az iskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában