Helyi közélet

2008.06.17. 15:34

Szűk lett Miskolcnak az ipari park

<p>Miskolc - Fontos állomásához érkezett a Mechatronikai Ipari Park projekt. Elindultak a gépek. Bővül a Miskolci Ipari Park. Folyamatosak a tárgyalások az érdeklődőkkel.<BR /></p>

Fontos állomásához érkezett a Mechatronikai Ipari Park projekt. Elindultak a gépek.

Amint azt korábban hírül adtuk, a Miskolci Ipari Park szükségessé vált bővítéseként megszületik a Mechatronikai Ipari Park. Mintegy másfél milliárd forint a beruházás, amely tavaly augusztusban kiemelt minősítést nyert el, így az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a pénz felét európai uniós támogatás adja.

Foglalkoztatásbővítés

Szivós Judit, a Miskolc Holding Zrt. marketing menedzsere elmondta: kedden megkezdődtek a kivitelezési munkák, előreláthatólag ez év végére készen áll a park arra, hogy befektetőket fogadjon. Kivitelező: a közbeszerzési eljárás hat ajánlattevője között nyertes FK Raszter Építő ZRt.
Megtudtuk: folyamatosak a tárgyalások az érdeklődőkkel, már csak azért is, hogy az ő igényeikhez igazítsák– ha szükséges – a kialakítandó területeket. A projekt fő célkitűzése Miskolc és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása, és a helyi foglalkoztatás bővítése.

A múlt héten több egyeztetést és egy fórumot is tartottak annak érdekében, hogy az ipari parkban telephellyel rendelkező cégeket közvetlenül tájékoztassák a munkák előrehaladásáról, az esetleges problémákat feltárják és megoldják.

Kikkel tárgyalnak?

A másik fontos cél a szomszédságban működő Bosch-gyárak és a sikeres Pólus program szinergiáinak kihasználásával a mechatronikai ipar, az innovatív ipari technológiák nagyobb léptékű fejlesztésének elindítása, a korszerű mérnöki, műszaki tudományokra, gazdálkodás–menedzsment tudásra és készségekre épülő gazdaságfejlesztési gyakorlat fejlesztése.

A statisztikák alapján megállapítható, hogy Miskolcon és térségében jelentős számú szabad munkaerő rendelkezésre áll.
Arról, hogy kikkel folynak (folytak) tárgyalások, az érintett befektetők beleegyezése híján nem kaptunk tájékoztatást. Arról viszont igen, hogy mi a helyzet a Miskolci Ipari Parkban jelenleg. A repülőtér és a Zsarnai piac közötti terület a betelepülők nagy száma miatt csaknem megtelt. Területe 68,5 hektár. A Mechatronikai Ipari Park projekt tulajdonképpen ennek az ipari parknak a bővítése a szomszédos 45 hektáros területen.
Kérdéseket a [email protected] címen lehet feltenni.

Az idegen szavak szótára szerint

Mechatronika
A mechatronika a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja. Azaz: az intelligens gépek tudománya.

Szinergia
Eredetileg: a belső szervek működése. A szinergia együttműködést jelent, a szinergizmus több hatóanyag (összetevő) egymás hatását fokozó együttes hatása. Vagyis: több komponens egymást kiegészítve sokkal többet ér egyszerű összeadott értékeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában