Helyi közélet

2008.06.04. 09:43

Árvíz nélkül is elsüllyedtek - fiktív számlákkal buktak le

<p>Árvíz nélkül is elsüllyedtek az ártérbe bújt vállalkozások. Búvár Kund helyett, most az adóellenőrök fúrták a lékeket.</p>

A vállalkozások egy részére jellemző, hogy bevallásukban előre átgondoltan nagy összegű bevételt szerepeltetnek, de „fiktív” számlák felhasználásával azt a látszatot keltik, mintha közben jelentős költségeik is keletkeztek volna, írja közleményében az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága. Így érik el, hogy áfa fizetési kötelezettségük folyamatosan minimális szinten maradjon. Őket hívja a szakmai zsargon adóminimalizálóknak.

Ezek az adózók „önvédelemből” mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiktív számlákat gyártó cégeket az ellenőrzés ne találhassa meg, hiszen így kevésbé bizonyítható a szándékos manipuláció.

Felhúzták a nyúlcipőt

Az elmúlt időszakban régiónk revizorainak látókörébe került több olyan vállalkozás is, melyek az ellenőrzésről történő kiértesítést követően felhúzták a nyúlcipőt. Ezek a cégek az ellenőrzések elől székhelyeik megváltoztatásával igyekeztek menekülni. A vizsgálatban érintett - régiónkba érkezett - négy társaság, egy folyó árterében meghúzódó bérelt tanyán jelentette be székhelyét. A revíziós kiválasztási rendszer esetükben megállapította, hogy a vállalkozások az árbevételükhöz képest minimális adófizetési kötelezettséget vallanak, számítva arra, hogy az adóhatóság nem folytat ellenőrzést olyanoknál, akik bevallásukat időben teljesítik, és nem igényelnek vissza adót. Közben folyamatosan érkeztek megkeresések a társ igazgatóságoktól arról, hogy az általuk vizsgált adózók a négy, most már vélelmezetten „fiktív” vállalkozás által kibocsátott számlák adó tartalmát levonásba helyezték és vissza kívánták igényelni.

Elszánt ellenőrök

Mivel a társaságok képviselői többszöri idézésre sem jelentek meg az adóhatóságnál, ezért szükségessé vált egy helyszíni ellenőrzés lefolytatása. A tanya megközelíthetetlensége miatt az ellenőrzést csak komoly nehézségek árán tudták az elszánt adóellenőrök elvégezni. A revizorok nem lepődtek meg, amikor kiderült, hogy a tanya alkalmatlan a bejelentett tevékenységek végzésére, és természetesen tevékenységre utaló jeleket sem találtak.
Ekkorra már a vizsgált társaságok képviselői és tulajdonosai külföldi személyek voltak, akiket az adóellenőrök nem tudtak elérni.

Elfogató parancs

Az adóhatóság a feltárt körülmények alapján azonnal büntető feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon. Mivel a nyomozók igyekezete sem vezetett sikerre, ezért a képviselők ellen elfogató parancsot adtak ki, mely Magyarországra történő belépésükkor lép érvénybe.

Ezzel az eljárással az adóhatóság elérte, hogy a külföldi állampolgárok Magyarországra csak büntetőjogi felelősségre vonás terhével utazhatnak be, továbbá megakadályozta a továbbiakban azt, hogy a képviselők országunkban további cégeket hozzanak létre.

Az említett négy társaságnál az adóhatóság a vizsgálatot csak azok felszámolásának megindítása után tudta lefolytatni, melynek eredményeként összesen fél milliárd forintnyi adóhiányt állapított meg, ami a szankciókkal együtt közelíti az egymilliárd forintot. Hazánkban ez az összeg várja a külföldi tulajdonosokat.

Előzmény:

Fiktív számlákkal buktak le
Egymilliárd forintnyi „kötelezettség” várja a magyar határon a fiktív számlák kiállítása miatt lebukott társaságok külföldi tulajdonosait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában