Helyi közélet

2008.06.12. 08:13

"Romlott" elsősegély-ládáért büntetés jár

<p>Harmincezer forintig terjedő pénzbüntetéssel szankcionálható, ha a járművön nincs elsősegély-láda, vagy van, de lejárt a szavatossága.</p>

A kereskedelem még a hír tömegessé válása és kipattanása előtt megneszelte, hogy porondra kerül a gépjárműveken használt elsősegélysegélynyújtó felszerelések ügye, mert néhány hete például a Metro Áruházban akciós áron , jóval kétezer forint alatt árulták a dobozkákat. Feltűnően látható volt rajta a szavatossági címke. A minapi hírek egyértelműen magyarázatot adnak arra, hogy nem ok nélküli volt a láda piacra dobása. A szabályok szerint ugyanis amennyiben nincs a megfelelő típusú felszerelés a kocsiban, vagy ha van, de az abban lévő anyagok szavatossága lejárt, büntetés szabható ki a vétkesre.

Figyelmeztethet is a rendőr

Dr. Gaskó Bertalan a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője érdeklődésünkre lemondta, hogy aki a külön jogszabályban meghatározott közúti közlekedési igazgatási szabályokat megsérti, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, és ebben az esetben szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki. Ennek a mértéke pedig háromezertől akár húszezer forintig is terjedhet. A harmincezres felső határ pedig feljelentésre vonatkozik. Ennek a szabálysértésnek az észlelésekor azonban a rendőrnek lehetősége van a mérlegelésre is. Tehát amennyiben van elsősegélynyújtó felszerelés a kocsiban, de abban valamelyik alkotóelemnek, géznek, vagy másnak a szavatossági ideje lejért, még nem feltétlenül kell kiszabnia a bírságot. A helyzet súlyához mérten, akár figyelmeztetést is alkalmazhat.

A szóvivő azt is kinyilatkozatta, hogy megyénkben a rendőrök nem utaznak arra, hogy emiatt büntessenek meg embereket. Amennyiben azonban az ellenőrzés kiterjed az elsősegély-felszerelésre is, annak rendben kell lennie. Ez elsősorban nem a rendőr, hanem a gépjármű vezetőének és utasainak érdeke, hiszen sebesülés esetén a mentők kiérkezéséig alapszinten már megkezdhető az ápolás.

Elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
106. §4 (1) A járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani:
a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében „A” típusú,
b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag
menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén „B” típusú,
c) minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében „C”
típusú
kivitelben.
(2) A szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül -
helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam
a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

  • Indul a nagy borsodi traffipax akció!
  • Objektív felelősség: élesben 
  • Gyorshajtás: 130 helyett 174 
  • Traffipax: Nincs tökéletes védelem!
  • A traffipax megállhat  
  • Üzemanyagárak Borsodban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában