Helyi közélet

2008.06.11. 21:40

Rekordkísérlet sok szaxofonnal

<p>Miskolc - Tüzet nyel, gólyalábon szaxofonozik és Guiness-rekordra készül Czakó Péter. Ehhez az kell, hogy minél többen jelenjenek meg szaxofonjukkal a Hősök terén vasárnap este 8-kor, és ott együtt zenéljenek.</p>

Bartók: Este a székelyeknél. Ha minden igaz, ez a zenét sok-sok szaxofon szólaltatja majd meg vasárnap (június 15-én) este 8 órától a Városház téren. Czakó Péter nem kevesebbre készül, mint hogy bekerülnek a Guinness- rekordok könyvébe teljesítményükkel. Ehhez az kell, hogy minél többen jelenjenek meg hangszerükkel a téren, és ott együtt zenéljenek.
– Ha nem sikerül a rekord? Akkor sem keseredek el – mondja. – Az igazi vágyam az, hogy egyszerre erősödjön, halkuljon a zene, amikor vezényelek, és ezzel minden jelenlévő átélje az összetartozás érzését. Szeretném összébbhozni a szaxofonosokat.

Régóta tervezi

Péter elárulja, már régóta dédelgeti az ötletet, és most úgy gondolta, az operafesztivál apropója lehet a megvalósításnak. Szerencsére melléálltak a szervezők...

Czakó Péter egyébként évek óta jellegzetes figurája az operafesztiváloknak. Eleinte egykerekű biciklijén egyensúlyozva játszott a hangszerén (az ötlet a Vaga Banda vezetőjétől Kapusi Szabolcstól származik), majd később már gólyalábon is láthattuk.
– Alapkondíciót igényel, nem lehet csak úgy, minden gyakorlás nélkül – avat be minket, amikor arról kérdezzük, nehéz-e a gólyalábakon közlekedni. Ő maga edz rá eleget, mondja még, hiszen gyakran fellép a fesztiválon kívüli időkben is a Vaga Banda vásári komédiásokkal. Itt a tűznyelő és - fújó tudományát is gyakorolhatja, e produkciók mikéntjét, titkát azonban nem hajlandó elárulni.

Civilben klarinétos

Pétert az idén is hallhatjuk a legtöbb nagyszínházi előadás, valamint galériabeli rendezvény előtt fél órával. (Gólyalábakon állva.) De akkor se lepődjünk meg, ha öltönyben véljük felfedezni a színpadon a Miskolci Szimfonikus Zenekar soraiban. Czakó Péter ugyanis „civilben” klarinéton játszik, sőt, mitöbb, tanít a Fazekas általános iskolában, valamint a zeneművészeti szakközépiskolában.
– Az Ikrek jegyében születtem – mondja magyarázatként, amikor azt kérdezzük, hogyan fér meg benne a komolyság és épp az ellenkezője. – És ha ezúton is tudom népszerűsíteni a zenét, már megéri...

Mit ajánl Czakó Péter?

– A nyitókoncertet (tegnap este volt) és a zárókoncertet (06.22 Nagyszínház, 19.00) valamint a Bartók-estet (06.13. Nagyszínház, 19.00). Ezt a hármat azért, mert kicsit hazabeszélek: mindháromban a szimfonikus zenekar játszik.

Szívesen meghallgatnám még – de sajnos épp próbálni fogunk mindkét koncert idején – az olaszok klasszikus szaxofonjátékát. (Az Akadémiai Szaxofon Quartett koncertje – 06.15. Edelény, Coburg-kastély, 16.00 és 06.16, Avasi templom, 16.00).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában