Helyi közélet

2008.06.05. 14:00

Orosz Lajos: "A pénz látszattakarításra elég“

<p>Miskolc - Látszattevékenységre elég az az összeg, amelyet Miskolc a költségvetésből medertakarításra fordíthat. Ezt az alpolgármester mondta, egy Környezetvédelmi Világnapi rendezvényen. &#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-penz-latszattakaritasra-eleg/cn/boon-news-em_01-20080605-124436">Közgyűlési javaslat az illegális szemétlerakók ellen </A>&#160;<DIA alt="Szinva takarítása 2008.06.05." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szinva_takar_t_sa_2008_06_05_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szinva takarítása 2008.06.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Látszattevékenységre elég az az összeg, amelyet Miskolc a költségvetésből medertakarításra fordíthat. Ezt Orosz Lajos  alpolgármester mondta lapunknak, egy csütörtöki, Környezetvédelmi Világnapi rendezvényen, ahol a diákok a Szinva-patak egy szakaszát takarították.Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a 7-8 millió forint, amiből a patakmedreket kellene kitakarítani, ablakon kidobott pénz. Mivel – folytatta –, amint kitisztítják, máris újra keletkezik az illegálisan lerakott hulladék. Éppen ezért a közgondolkodás változására lenne szükség, az ilyen rendezvények (mint a diákok medertakarítása – a szerk.) arra jók, hogy felhívják a figyelmet környezetünk megóvására. Orosz Lajos megjegyezte: ha az emberek gondolkodása megváltozna, lehetne egy ideálisabb helyzet, azaz az év 364 napján óvnánk a természetet, míg egy napon rongálnánk. Hozzátette: most pont fordítva van.

A Kós Károly- és a Gábor Áron Szakközépiskola 150 környezetvédelmi szakos tanulóval vett részt a csütörtöki, Tisztítsuk meg vízpartjainkat című programban. A takarítást az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) szervezte, abból a pénzből, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. bocsátott az ország 12 igazgatóságának rendelkezésére. Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG sajtószóvivője elmondta: ez az összeg 100 ezer forint, jelképes, de gondolatébresztésre elegendő. Hozzátette: az önkormányzat, az AVE Miskolc Kft., a Városgazda Kht. és a Bricostore Áruház kipótolta az összeget, illetve eszközökkel segítették a diákok munkáját. Így mintegy 1 millió forintból, a Szinva-patak mentén 4 helyszínt tisztítottak meg: a Diósgyőri Vártól a Tiszai pályaudvarig 3 területet, valamint Miskolctapolca egy pontját.

Kritikus állapotok

Tavaly 2 millió, az idén 4 millió forint van a patakpartok fűnyírására – mondta Veres István, a Városgazda Kht. ügyvezető-igazgatója. Ez körülbelül évi négy nyírásra elegendő, ezen felül még 7-8 millió forint kiadást jelent a medertisztítás – tudtuk meg.
A legkritikusabb területnek a Szinva-patak számozott utcák környéki részét nevezte az ügyvezető-igazgató. Mint mondta: ahol a Lyukó-patak belefolyik a Szinvába, a vízminősége is rossz, a mérési eredmények folyamatos szennyeződést, baktériumokat mutatnak ki. Csak ezen terület rendbetételére, az illegális szemétlerakók felszámolására azonban 13-14 millió forintot kellene fordítania a városnak – vélekedett.

Amit már a Szinvában találtak:
- bútordarabok, gumiabroncs, festékes flakonok, akkumulátor és egyéb veszélyes hulladékok


Kapcsolódó cikkek:

  • Szemét világ
  • Miskolc: keletről MÉH- nyugatról szeméttelep határolja
  • Miskolc hulladékhegyein innen és túl
  • Miskolci számozott utcák: "Nem konzerváljuk az ürüléket"
  • A miskolci belváros szeméthegyei ellen
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában