Helyi közélet

2008.06.05. 16:44

Munkát a megyébe! Miből, milyet?

<p>„Ezekhez az emberekhez sok türelem kell, és egyetlen vállalkozó sincs berendezkedve arra, hogy az ilyenfajta nehézségeken átsegítse őket. (Elég nekünk a piaci versenyben helytállni.)”</p>

Szűcs Erika miniszterként adott első interjújában arról beszélt az Északnak-BOON-nak,hogy a kormány támogatni kívánja azokat a vállalkozókat-vállalkozásokat, akik és amelyek munkahelyeket teremtenek a hátrányos helyzetű régiókban. Mint amilyen a mi megyénk.
Hogy a rendszeres szociális segélynek valami módon feltétele legyen a munka, ahhoz – túl a közmunkán – igazi munkahelyekre is szükség van. Hogyan látja a kérdést, a helyzetet, mit vár a kormánytól egy sikeres vállalkozó, egyben az Észak-magyarországi Munkaadói és Gazdasági Közösség elnöke: dr. Barkóczi István, a Fux Zrt. vezérigazgatója.

Mennyi és mire

– Egyetértek azzal, hogy a tartós munkanélküliek foglalkoztatása érdekében tenni kell, mégpedig minél hamarabb. De a hogyan eldöntéséhez sok körülményt mérlegelni kell, mert a kiadott pénznek csak így lehet gyakorlatban megmutatkozó haszna – kezdte válaszát, majd így folytatta:
– Lényeges a támogatás mértéke, illetve az, hogy mire fordítható az elnyerhető, megkapható összeg: a bérekre, a bejárás finanszírozására, esetleg foglalkoztatás más feltételeinek biztosítására, vagy oktatásra, képzésre is. Ez utóbbi két terület azért fontos, mert az évek óta parkolópályán lévőknek egyrészt a tudását kell szintre hozni, másrészt szakemberek segítségével vissza kell szoktatni őket a munkahelyekre, ahol elvárások, teljesítményi követelmények vannak.

Sok türelem

Dr. Barkóczi István fontosnak tartotta elmondani:
– A hosszú ideje állásnélkülieknek többnyire gondot okoz, hogy időre kell munkába menni, hogy le kell dolgozni a munkaidőt, mi több problémás számukra maga a munkahelyi közösségben létezés is. Ezekhez az emberekhez sok türelem kell, és egyetlen vállalkozó sincs berendezkedve arra, hogy az ilyenfajta nehézségeken átsegítse őket. (Elég nekünk a piaci versenyben helytállni.) Éppen ezért ehhez szakemberekre van szükség.
Gond a tartósan munkanélküliek jelentős részének aluliskolázottsága. Erről ezt mondta az ÉMGK elnöke:
– Őket a legjobb esetben betanított munkára lehet alkalmazni, minőségi termelés nem várható el tőlük. Még az sem tud egyik percről a másikra visszaállni, akinek szakmája van. Csak tartós munkanélküliek foglalkoztatására én nem indítanék versenyszférában érdekelt vállalkozást, de megfelelő támogatási feltételrendszer mellett egy már
működő cég keretein belül – ahol a kollektíva példaadása meghatározó lehet – lehetőséget látok az alkalmazásukra.

Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában