Helyi közélet

2008.06.03. 18:42

Mikrobuszt kaptak a hollandoktól

<p>Tornanádaska - A település&#160;a Bódva-völgy peremén húzódik meg. A falu felett az Alsó-hegy oldalában a XVIII. század során barokk kastély épült, melyet a XIX. század végén a Hadik család alakított át mai formájára, mely ékszerként emelkedik.</p>

A 6 hektáros angol parkban lévő épület tífuszkórház, népfőiskolai gazdatanfolyamok színhelye is volt. 1948-tól a megye első gyógypedagógiai intézetévé alakult át. Kezdetben leányintézet, majd 1952-től halmozottan fogyatékos tanulókat helyeztek Tornanádaskára.

A Tornanádaskai Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Diákotthon a kezdeti időktől napjainkig a kor igényeit, kihívásait követve folyamatosan változó, fejlődő, a gyermekek érdekeit szükségleteit maximálisan figyelembe véve otthonos körülmények között folyik a gyermekek oktatás és nevelése. Május 30-án az intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezvényt tartottak. A rendezvény fővédnöke: dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke volt.

Az intézmény jelenlegi igazgatója Hulyákné Nemes Anna elmondja, hogy dr. Wagner Ádám (Benes Ádám) az intézmény első igazgatóján kívül megjelent Viszokay Árpád felesége Marika, Fignár Béla, Gulyás Károlyné.
Az igazgatónő megnyitotta a jubileumi rendezvényt köszöntve a jelenlevőket, majd a gyermekek nagysikerű műsora következett. Ünnepi beszédet mondott Hideg Imre, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzati Hivatal oktatási és művelődési főosztály vezetője. Felszólalt dr Wagner Ádám, aki elmondta, hogy nagyra becsüli az utána működő igazgatók munkáját, a jelenlegi és a volt dolgozókat, akiknek munkásságának köszönhető az intézet 60. évfordulójának megemlékezése.

Az intézmény vezetője külön köszöntötte Tineke és Karel Mioch holland házaspárt, akik fáradságot nem kímélve gyűjtik a jobblétünkhöz szükséges eszközöket. Jelenleg is egy 15 személyes mikrobussszal lepték meg a Vadrózsa Alapítványt, melynek a kulcsát ünnepélyes keretek között az alapítvány elnöke Meleg Attila vette át. A házaspár elérzékenyülve fogadta, a gyermekek virággal való köszönetét.
Ezután a kastély parkjában a vendégek és az intéznény dolgozói közösen ültettek el hat fenyőfát, amelyek az élet folytatását jelképezi.
Vendéglátás majd kötetlen beszélgetés zárta az eseményt – közölte Tamás István térségi tudósítónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában