Helyi közélet

2008.06.02. 20:00

Káli Sándort kérdeztük Tapolcáról

<p>Mit szól a leválási kezdeményezéshez? Mit szól ahhoz, hogy a fórumon emelt hangon követeltek strandot, elutasították a szállodatervet, és hiányolják-hiányolták az egyeztetést velük, talpolcaiakkal. És hiányolták őt magát.</p>

Káli Sándort, Miskolc polgármesterét kérdeztük. A téma: Tapolca.

– Mit szól a tapolcaiak leválás-kezdeményezéséhez?
– 2005-ben már találkozhattunk egy ilyen kezdeményezéssel – a tapolcaiak akkor is elutasították a Miskolctól való elszakadást. Most is úgy vélem, a tapolcaiak tudják, hogy saját polgármester választása és polgármesteri hivatal építése helyett hangsúlyosabb kérdés, hogy a városrész fejlődjön, erre egy gyarapodó régióközpont részeként sokkal nagyobb esélye van.
Azok számára, akik nem a személyes ambícióikat helyezik előtérbe, ez egyértelmű kell, legyen.

– Mit szól ahhoz, hogy a fórumon elég emelt hangon követeltek strandot, elutasították a szállodatervet, és hiányolják-hiányolták az egyeztetést velük, talpolcaiakkal. (Hiányolták a polgármestert.)
– Most, amikor végre visszaszerezte a város a strand területét, és a Közgyűlés döntése alapján nyilvános pályázaton keressük a legjobb megoldást, nem értem a felkorbácsolt hangulatot.
Pontosan egy évvel ezelőtt én magam hívtam össze a Tapolcán élőket, hogy egy fórum keretében megismerjem véleményüket a strand kérdésében. A néhány nappal ezelőtt az Észak-Magyarország által szervezett fórumon pedig a kérdésben illetékes Fedor Vilmos alpolgármester képviselte a városvezetést. Ő ugyanis annak az Integrált Városfejlesztési Stratégiának általam megbízott szakmai irányítója, melyben hangsúlyosan szerepel Miskolc-Tapolca fejlesztése is, és amelyet a júniusi Közgyűlés elé terjesztek.
Ennek kapcsán újból lehetőségünk van párbeszédre – jó lenne, ha a „hangerő” helyett az észérvek és a józan ész döntenének.

– Mit „kínál” a városvezetés a tapolcaiaknak?
– Miskolc Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiájában megfogalmazottaknak megfelelően hangsúlyos szerepet kíván adni Miskolc-Tapolca fejlesztésének is a 2008-2013-as időszakban. Az uniós támogatással megvalósítható milliárdos beruházások célja a tapolcai közösségi fejlesztések megvalósításával (például sétányépítés, őspark és csónakázó tó rehabilitációja, kerékpárút fejlesztése, zöld felületek megújítása, pihenőhelyek kiépítése, új parkolórendszer bevezetése, új parkolók kiépítése, stb.) még élhetőbbé tenni Miskolcnak ezt a városrészét a tapolcaiak és minden miskolci örömére, és amelyek további magánbefektetéseket is generálnak.
Nagyon fontos azt megjegyezni, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak Magyarországi Operatív Programjának 3. Település-rehabilitáció prioritása a megyei jogú városok részére nyújt fejlesztési lehetőségeket, ami azt jelenti, ha Tapolca önállóvá válna, erre az uniós forrásra nem pályázhatna és a szükséges önerő biztosítására sem lenne képes.

– Lesz-e strandjuk?
– A szakértői vélemények is azt támasztják alá, hogy Miskolc-Tapolca fejlesztése csak egy egységes koncepció mentén képzelhető el, melyben nem az a fő kérdés, hogy lesz-e strand Tapolcán, hanem, hogy tömeg vagy minőségi turizmust akar-e kínálni a város az odalátogatóknak.
Megjegyzendő, hogy a Barlangfürdő 4,5 milliárdos fejlesztésének köszönhetően a tapolcaiak ma is európai színvonalú élményfürdőben pihenhetnek.
A város épp Tapolca kapujában építi fel az új fedett városi sportuszodát.

SZG

Előzmények:

  • „A polgármester bujkál a tapolcaiak elől”
  • Tapolcafürdő lenne az új név
  • Tapolca leválik? Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.   
  • ÉM-vita Tapolca sorsáról
  • Visszavettük a strandot  Selyemréti strand 2008.04.08. Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában