Helyi közélet

2008.06.02. 06:55

Keserű életíz

<p>Infláció, maginfláció, alapdrágulás, átlagos áremelkedés, havi index, árszínvonal-emelkedés... Mari néni, Józsi bácsi, vagy éppen Katica mindezen közgazdasági fogalmakból vajmi keveset ért. - <STRONG>Szalóczi Katalin jegyzete</STRONG></p>

Azt tudja csak, hogy nehéz, egyre nehezebb beosztani a nyugdíjat, a család összjövedelmét. Ha kifizeti a fűtést, az áramot, a vízdíjszámlát, akkor alig futja ennivalóra.

De a náluk tájékozottabb, s jobb sorban élő vállalkozók is vakarhatják a fejüket, hiszen nem tudnak kalkulálni, még nem látható, hogyan gyűrűzik tovább például a történelmi csúcsot meghaladó üzemanyagár az élet egyéb területeire.

A minap egy orvostalálkozón hallottam a gyermekkori elhízással foglalkozó szakembertől: ahol munkanélküliek a szülők, ott a legmegfelelőbb étel a gyerek számára a zsíroskenyér hagymával. Az ő esetében fölösleges diétáról szónokolni. Emlékeimben megelevenedett a kép: pár éve egy zempléni faluban járva a család egyetlen fix tápláléka az ételízesítős víz volt. Abból mindig rotyogott a sparhelt tetején egy fazékkal... Vajon ők észrevették, veszik-e egyáltalán, hogy nagy alattomban pár hónap alatt duplájára nőtt az étolaj ára?! S velük számolnak-e a közgazdák, amikor a hivatalos infláció mértékét megállapítják majd az év végeztén?

  • Számolgatok, számolgatok...
  • A tűréshatár - jegyzet az üzemanyagárakról
  • Gyertya, mécses, kandalló
  • Gáz ha túlszámláz a Tigáz
  • A gázfűtés veszélyei 

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában