Helyi közélet

2008.06.26. 16:35

Jó a csapvíz is, de csak ha hideg

<p>Tavaly leginkább a védőital hőfokát kifogásolták a munkavédelmi felügyelők megyénkben. A miniszterelnök most fokozott ellenőrzésre kérte az illetékes hivatalokat.</p>

Amint arról országos médiumokból értesültünk, a rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelős szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenőrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hőségben érvényes munkaügyi szabályokat. E hír nyomán kérdeztük meg az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Észak-magyarországi Munkavédelmi Felügyelősége igazgatóját, eleget tesznek-e a felkérésnek, illetve mit mutatnak az eddigi tapasztalatok.

- A fokozott ellenőrzésre még nem kaptam utasítást. Viszont ettől függetlenül is kitérnek az munkavédelmi ellenőrzéseink az említett szabályok betartására is. Az idei tapasztalatok összegzése még korai kérés, de tavaly a leggyakoribb hiányosságot az jelentette, hogy a védőital - ami a tévhittel ellentétben igazolható minűségű ivóvíz, azaz csapvíz is lehet - hőmérséklete nem volt 14-16 Celsius-fok közötti.

Nem lehet túl édes

Egyébként, mint megtudtuk, egyéb italt is biztosíthat védőitalként a munkáltató, de például cukros-ragacsos italt nem: a cukortartalom nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot.

A felügyelők nem csupán a figyelmeztetés eszközével élhetnek: ha azt tapasztalják, hogy a dolgozók szinte szédelegnek a hőségtől, akár be is tilthatják a munkavégzést.

Az OMFF két zöldszámon – a (06)80/204–264-es, illetve a (06)80/204–292-es telefonszámon – várja azoknak a bejelentéseit, akiknek a munkaadója nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket, illetve itt lehet tájékoztatást kérni a munkavégzésre vonatkozó szabályokról is.

Ön tud olyan munkahelyről, ahol, nem biztosítják a védelmet a hőség ellen? Írja meg nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában