Helyi közélet

2008.06.03. 16:30

Gázáremelés, dráguló távfűtés

<p>Miskolc, Tiszaújváros, Kazincbarcika -&#160;Biztos, hogy drágul a távfűtés, de sehol nem tudtak mondani számot (arányt). Illetve: nem látták értelmét a saccolásnak, mert tényleg sok mindentől függ a díjemelés mértéke. Azért következtetni lehet.</p>

Mit hoz a gázáremelés? Vagyis: mit visz el? Mennyit drágít a távfűtés díján? Ezt kérdeztük. Csak következtetni tudunk.
Július 1-jétől átlagosan 9,9 százalékkal emelkedik a lakossági földgázár. Ez kihat a távfűtés díjára is, tekintettel arra, hogy (a legtöbb helyen) gázzal fűtik a rendszert. (Legutóbb április 1-jén emelkedett a földgáz ára, 5,8 százalékkal.)

Mire számítsunk? – kérdeztük négy városban. Mindenütt felhívták a figyelmet arra: igazi megtakarítások ott érhetők el, ahol szigeteltetik az épületet, kicseréltetik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtési rendszereket.
A miskolci hőszolgáltatónál elmondták: a távhőellátás teljes mértékben a földgázenergiára épül. Ezért a gázenergia árának növekedése a hődíj emelésére kényszeríti a céget. A Mihő a növekvő földgázenergia árak ellenére ez év január 1-jén emelte utoljára díjait. Az áprilisi és a mostani árnövekedés olyan mértékű energiaköltség-többletet jelent, amit a társaság nem képes kigazdálkodni – fogalmaztak. Ezért a cég előterjesztést készít és terjeszt elő – tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. előzetes egyetértésével – az önkormányzatnak, mint árhatóságnak a lakossági hődíj és vízfelmelegítési díj emelésére, lehetőségei szerint a legkisebb mértékűre. Az alapdíj emelését nem tervezik.

Konkrétum még sehol

A tiszaújvárosi Tiszaszolgnál megtudtuk: május 1-jén 4,6 százalékkal emelték a hődíjat, nettó 2969 forint volt, 3107 lett. Az alapdíjat nem emelték. Hogy most mi történik majd, az annak is a függvénye, hogy mi történik a villamosenergia átvételi árával, mert az erőmű azt is termel. Ha emelik az átvételi árat, az (részben?) kompenzálhatja a gázáremelés hatását. Ha nem, akkor növekednek a költségeik.

Kazincbarcika, Timpanon Kft., ők a távhőszolgáltató: a helyzet nagyban hasonlít a tiszaújvárosihoz. Jelenleg a hődíj 3142 Ft/gigajoule, tavasszal 2988 volt. Nem tudni, hogy mit hoz a mostani gázáremelés.

Miskolci díjak
A fűtés hődíja: 2007. február 1-jétől 2008. január 1-éig: 2620 Ft/gigajoule, azóta 2751 Ft/gigajoule
A használati melegvíz hődíja: 2007. február 1-jétől 2008. január 1-jéig: 795 Ft/köbméter, azóta 825 Ft/köbméter
Az alapdíj 2003. októbertől 2008. január 1-jéig 321,48 Ft/légköbméter/év, azóta 337,56

Alapdíjak Kazincbarcikán
Június 1-jéig egy 55 négyzetméteres, 36 gigajoule hőfogyasztást és 4 köbméter használati melegvíz-igényt feltételező lakásért egy évre 230.561 forintot kellett fizetni (áfával), az emelés utáni éves összeg 243.417 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában