Helyi közélet

2008.06.26. 19:09

Akcióban a miskolci parkoló-kommandó

<p>Akcióban a parkoló-kommandó: jogosulatlan "roki kártya" használaton buktak le Miskolcon 30 nap alatt&#160;33 esetben.</p>

A Miskolci Rendőrkapitányság az elmúlt 30 napban 33 esetben indított eljárást közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt olyanokkal szemben, akik mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolványt felhasználva jogosulatlanul parkoltak Miskolcon.

Az elrendelt nyomozások eredményeképpen 18 esetet gyorsított eljárás keretében tárgyalt a bíróság, amelyekben az elkövetők 20 000 forinttól 120 000 forintig terjedő pénzbüntetést kaptak. A további ügyek pedig még folyamatban vannak, illetve az ellenőrzések folyamatossága miatt újabbak is várhatóak.

Duplán fizetett

Mint az már ismeretes a közelmúltban folyamatos ellenőrzéseket végző akciócsoportot hozott létre a Régió Park Miskolc Kft. és a Miskolci Rendőrkapitányság. A közös együttműködés során kiemelt figyelmet fordítanak a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok rendeltetésszerű használatának vizsgálatára. A tapasztalatok szerint az eljárásban érintett gépjárművezetők jelentős többsége a közvetlen hozzátartozó parkolási igazolványát használta, úgyhogy nem a jogosultat szállította.
De volt olyan eset is, amikor a hozzátartozó már meghalt, de igazolványát még igénybe vették.

Akadt olyan is, aki vásárolta a kedvezményekre jogosító iratot. A lelepleződött férfi így fizetett az igazolványért, és a közokirat hamisítás bűntett elkövetése miatt a bíróság ítéletében kiszabott pénzbüntetést is le kell rónia. A tetten ért férfi elmondta a rendőröknek, hogy jobban járt volna, ha megveszi az éves parkoló bérletet. Minderről Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa számolt be.

Az ellenőrzések tanulsága, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A Kresz-ben előírtak alapján a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű, amennyiben nincs ellátva a törvényben előírt egyéb jelzéssel, csak akkor várakozhat, parkolhat az igazolvánnyal, ha a jármű vezetője a járműnél marad és igazolni tudja, hogy a mozgáskorlátozott személyre várakozik.

Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.

Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállítására lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, a gépjármű vezetője bűncselekményt követ el, a Büntető Törvénykönyv 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában