Helyi közélet

2008.06.19. 08:09

A Szinva partja: gazba, zajba fullad

<p>Miskolc – Szemünkbe ötlött, ahogy haladunk kifelé a miskolci belvárosból a Tiszai irányába, a Szinva mellett egyre nagyobb dzsungelt találunk, és egyfajta. Leopold helyzetelemzése.&#160;<DIA alt="Gaztenger a Szinva partján 2008.06.17." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gaztenger_a_Szinva_partj_n_2008_06_17_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gaztenger a Szinva partján 2008.06.17." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-buli-miskolc-hadirokkantak-aranyeso_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ügyeletes fikagép Leopold barátunk hívta fel a figyelmünket arra, hogy amíg szépül a belváros, a külvárosok évről évre szomorúbb képet mutatnak. Sorozatot indítunk el igazunk bizonyítására, Leopold először a Szinva patak partját járta be a belvárostól a vasút állomásig.

Egészen a Szinvaparkig konszolidáltnak tűnik a belvárosból kifelé folydogáló patak, utána jön a feketeleves. A partot felveri a gaz, a falakon graffiti utánzatok (mert ezek nem graffitik!) egymás után, a szemét a parton bambulónak gyakori látvány, bár a jókora növényzet alaposan eltakarja a nylon szatyrokat és a flakonokat. A Katalin utcai híd mellett kifakult választási plakátok borítják a patakon átívelő fémvázat. Kétszeresen is bátor lehetett a kihelyezője, egyrészt a vízbe borulás is veszélyes, másrészt közterületekről már rég el kellett volna tüntetni a plakátokat. Vajon volt emiatt büntetés?

A Soltész- Nagy Kálmánon túl

Nem volt egyszerű a vadul kattintgató Leopoldnak átkelni a forgalmas úton, de azt egyből kiszúrta, hogy érdemes a bal parton folytatni útját, mert az biztonságosabbnak tűnik, tehát a Zamenhof utcát választotta a Hadirokkantak útja helyett. Jól választott, mert így biztonságosan felvehette a túloldalon zajló vidám és legalább annyira zajos életet. Egy ott lakó hölgy elmondta, hogy ezen a héten kétszer fél napja ment rá az allergiájára, mert pontosan ennyi időt töltött a Szent Ferenc kórházban a vizsgálatokon. "Lassan belefulladunk a gazba, miért nem tesz az önkormányzat semmit? Nem elég, hogy a szembeszomszédok csinálják nekünk nap, mint nap a fesztivált?" –kérdezte a hölgy félig magától félig Leopoldtól.

Valami elkezdődött! Vagy nem?

A Tiszai pályaudvarig minden zöld, ami korántsem megnyugtató, - Leo is elhasznált nem egy papír zsebkendőt-, a Baross Gábor út Szinva hídjától a jobb parton már megindult a kaszálás mintegy 50-60 méteren. A fű már kisárgulva, megszáradva, nem valószínű, hogy túl gyors ütemben haladnának a városháza szakemberei, bár az időjárás nem kedvez nekik az utóbbi időben. Leopold azon már meg sem lepődik, hogy a híd egy darabon meg van süllyedve és két betontömbbel lezárták a gyalogosok elől…
Kapcsolódó cikkek, Leopold eddigi kalandjai:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában