Helyi közélet

2008.06.25. 14:48

A gyermekügyelet albérletbe költözik

<p>Miskolc - Elsejétől a GYEK-ben működik a házi gyermekorvosi ügyelet Miskolcon. A telefonszáma változatlan. A változás jó alkalom volt, hogy tisztázzuk: mi tartozik a gyermekügyeletre, s mi nem, illetve mivel indokolt kihívni az ügyeletest.</p>

A miskolci önkormányzata által működtetett házi gyermekorvosi ügyelet az elmúlt években a Semmelweis Kórház területén – a Bottyán János utca felől megközelíthetően – működött. Július 1-től, azaz jövő keddtől a B.-A.-Z. Megyei Kórházban lévő GYEK (Gyermek Egészségügyi Központ) földszintjén lehet megtalálni. Telefonos elérhetősége változatlan.

"Albérletben”

Az új helyen a gyermek háziorvosi ügyeletet továbbra is a város, illetve a Miskolci Egészségügyi Központ működteti, a megyei kórháznak bérleti díjat fizet. Az ügyelet orvosi teendőit Miskolc házi gyermekorvosai végzik. A működtető által kiadott közleményében felhívta az érintettek figyelmét, hogy az ügyelet nem helyettesíti a házi gyermekorvosi ellátást. Indokolt esetben az ügyeletes orvos – mint eddig – ügyeleti gépkocsival a megadott lakcímre is kimegy.

Kinek a dolga?

Ennek apropóján kértük meg dr. Stunya Edina főorvost, városi szakfelügyelő gyermekorvost, hogy tisztázzuk, mely esetek tartoznak az ügyeletre, s melyek nem, illetve mi indokolja az orvos házhoz történő kiszállását.
- Általánosságban elmondható, hogy az ügyeletes orvos házhoz történő kiszállása csak a nem szállítható beteg gyermek - például egy hányós tizennégy éveses - esetében indokolt. Ha egy gyermeket ölben be tudnak hozni az ügyeletre, annál az a megoldás. Fontosnak kiemelni, hogy a lázcsillapítás a szülő dolga: lázcsillapítóról, lázmérőlő neki kötelessége gondoskodni. Viszont szívesen adunk telefonon tanácsot. Minden olyan esetben is felhívhatnak segítségért, amikor az ügyelet felkeresése nem indokolt, illetve ha a szülő nem tudja eldönteni, behozza vagy ne hozza a gyereket. Az egyeztetésre azért van szükség, mert némely hétvégeken 200-250 beteget is el kell látnunk, nem mindegy, hogy a komolyabbak mikor kerülnek sorra. Az ügyeleti ellátás nem tartozik a sürgősségi ellátás kategóriájába, így ha arra van szükség, például égés esetén, a mentőket kell hívni. Az ügyeleti ellátáshoz nélkülözhetetlen a gyermek TAJ-száma.

A további részleteket kiemelt boxunkban olvashatják.

Cím, telefon, nyitva tartás

- A miskolci házi gyermekorvosi ügyelet új, július 1-től érvényes címe: 3527 Miskolc, Szentpéteri kapu 72–76. sz. Telefonos elérhetősége változatlan: 46/412-572. (Vagyis nem a megyei kórház központi számán keresztül érhető el.
- Ügyeleti időben, hétfőtől csütörtökig este 7 órától másnap reggel 7-ig, pénteken délután 4-től másnap reggel 7-ig.
Szombaton és vasárnap valamint munkaszüneti napon pedig reggel 7-től folyamatosan a következő munkanap reggel 7 órájáig – a halaszthatatlan ellátást igénylő 18 éven aluli betegeket fogadják.
- A felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátás változatlanul eddigi helyén, a Bottyán János utcai ügyeleten, illetve a Diósgyőri Kórházban (Kórház u. 1. sz.) működik tovább.
- Júliustól mindhárom ügyeleten rögzítik a telefonbeszélgetéseket.

Mi indokolja?

A gyermekorvosi ügyelet átköltözését kizárólag szakmai szempontok indokolják, szögezte le Dr. Stunya Edina főorvos. Becslése szerint a náluk megforduló beteg gyermekek 30-40 százalékát tovább kellett küldeniük a megyei kórházba, például fülészeti ügyeletre, gyermekröntgenre, a sürgősségi betegellátó részlegre stb. A gyermekellátás feltételrendszere itt koncentrálódik, ez indokolja, hogy helyben legyen az ügyelet.

Mi igen, mi nem?

A gyermekügyeletre tartozik:

az ismétlődő hányás, hányás és láz együtt; több napja tartó hasmenés, ami mellett a beteg nem itatható; tudatzavar; súlyos hasi görcs; 39 Celsius-fok körüli, órák óta nem csillapítható láz; zihálással, nehéz légzéssel járó köhögés; bármilyen eredetű légzésnehezítettség; idegentest belégzésének gyanúja.

Nem a gyermekügyeletre tartozik:
a 3 hónaposnál idősebb gyermek 38,5 Celsius-fok alatti láz; a puszta orrfolyás, torokfájás; az itatható hasmenéses eset; az enyhe hasfájás; kisfokú köhécselés.

Továbbá nem indokolt ügyeletre menni:tápszerért; tábori igazolásért; kiemelt társadalmi támogatással rendelhető gyógyszer felíratásáért (itt csak általános jogcímmel lehet).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában