Helyi közélet

2008.05.14. 14:05

Testvéri kéznyújtás a szlávoknak

<p>Miskolc - Testvéri kéznyújtás a szlávoknak – így fogalmazott a programmal kapcsolatban a fesztiváligazgató. Bartók + operafesztivál június 11. és 22-e között.&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/pjotr-iljics-csajkovszkij/cn/boon-news-em_01-20080514-015629"><STRONG>Pjotr Iljics Csajkovszkij</STRONG></A><STRONG></STRONG></p>


Bátor Tamás, a Bartók +... Nemzetközi Operafesztivál igazgatója szerdán sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a mostani, a június 11–22. közötti fesztivál, a Bartók + Szlávok néhány eseményére.
Leszögezte: azzal együtt, hogy Magyarországon elsősorban az olasz opera hódít, fontos más nemzetek operairodalmából is válogatni. Így esett a választás szláv szomszédainkra, az ő operáikra. Bátor Tamás úgy fogalmazott, hogy ez egyfajta testvéri kéznyújtás szláv testvéreinknek.

140 plusz 100 millió

Persze, nem kell „megvédeni” se ragyogó szerzőiket, se csodás operáikat, egészen biztos, hogy fantasztikus előadásokkal ajándékozzák meg a társulatok most is a közönséget, amely immár az országhatárokon messzi túlról is érkezik, mert számon tartja az eseményt. A mostani fesztivál a nyolcadik a sorban, ez alkalommal is 140 millió forinttal támogatja az önkormányzat és 100-zal a minisztérium. Ehhez jönnek a szponzori pénzek. A külső támogatók egyik legfontosabbika az ÉMÁSZ, amelynek kommunikációs igazgatója, Mészáros Sándor elmondta: hároméves szerződést kötnek a fesztivállal a biztos támogatás írásos rögzítésére.
A fellépők sorából: Magyar Állami Operaház (az első vendégjátéka Miskolcon), a moszkvai Helikon Színház, a Kassai Állami Színház, Tokody Ilona, az Epica, az olasz Akadémiai Szaxofon Quartet, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház, a kijevi opera- és balettszínház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában