Helyi közélet

2008.05.07. 17:28

Nézőpont: Tébécé - Szalóczi Katalin jegyzete

<p>... Abban, hogy ilyen eredményt értünk el, értek el a tüdőgyógyászok, a járványügyi szakemberek, nagy szerepe van annak, hogy bizonyos életkoron túl kötelezővé tették a tüdőszűrést, illetve gyermekkorban a tbc elleni védőoltást...</p>

Ha veszélyes fertőző betegségekről esik szó, valószínűleg előbb gondolunk az emberre is veszélyes madárinfluenzára, vagy akár az AIDS-re, mint a tbc-re. Nem véletlenül, hiszen kihúzhatjuk magunkat: a nemrég még hazánkban is tömegesen pusztító kórt sikerült oly mértékben visszaszorítani, hogy már nem is mindenütt kötelező a tüdőszűrés.

Pedig abban, hogy ilyen eredményt értünk el, értek el a tüdőgyógyászok, a járványügyi szakemberek, nagy szerepe van annak, hogy bizonyos életkoron túl kötelezővé tették a tüdőszűrést, illetve gyermekkorban a tbc elleni védőoltást. Így aztán sokan el is feledkeznek arról, ha egyáltalán tudomást szereztek róla, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még hány ember halálát is okozta e betegség. Így ahelyett, hogy élnének az ingyenes szűrés lehetőségével, kukába dobják a behívót.

Így tesz éppen a mi megyénkben a kötelezően behívottak több mint fele!
Pedig hát jó volna, ha tudatosulna: a szociális helyzet romlása, a szegénység megjelenése újabb táptalajt jelenthet a tbc feltámadásának. Továbbá egyre nő azok száma is, akikre nem hatnak a tüdőgümőkór ellen általában használt gyógyszerek. Ráadásul tőlünk keletebbre sokkal rosszabbak a betegségre vonatkozó mutatók, ugyanakkor a határok szabadok, a kórokozó pedig, pláne tömegben, már végképp nem válogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában