Helyi közélet

2008.05.14. 12:40

Miskolc Város Díszpolgára: Marton Éva

<p>Miskolc - Marton Éva az operafesztivál művészeti vezetőjeként sokat tett a rendezvény nemzetközi elismertségéért. A világhírű operaénekes Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet kapott az idei városünnepen.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Miskolc város kitüntettei 2008.05.09."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolc_v_ros_kit_ntettei_2008_05_09_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Miskolc város kitüntettei 2008.05.09." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

BOON: Annyi kitüntető címet, díjat, elismerést tudhat magáénak: hogyan fogadta a Miskolc díszpolgára címet?
Marton Éva: Azért a pár esztendei tevékenységemért, amit a városért tehettem, ilyen nagy megtiszteltetésre nem is számítottam.

BOON: Talán hallott róla: egy felmérés szerint az utóbbi években Miskolcnak legjobb az imázsa, sikerült kibújnia az acélváros kényszerzubbonyából, s ez nagyrészt az Operafesztiválnak köszönhető.
Marton Éva: Ennek nagyon örülök, ez is volt a célja, ezért alapították meg.

BOON: Amikor tavaly lemondott az Operafesztivál művészeti igazgatói tisztéről, más irányú elfoglaltságainak megnövekedésére hivatkozott. Változatlan a helyzet?
Marton Éva: Azóta csak nőttek a feladataim. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a szenátusi tagságom mellett időközben beválasztott a doktori tanácsba is, ami azzal jár, hogy az össze doktori fokozat elbírálásában részt kell vennem, s nem csak az énekesekében, de például a zongoristákéban, fuvolásokéban is. A minap épp meg találtam kérdezni: „Nekem mindig itt kell lennem?” Meglehetősen rövid választ kaptam: „Itt”. A doktori vizsgáknak még alig lesz vége, máris kezdődnek az operavizsgák, aztán felvételik...

BOON: Ez azt jelenti, hogy végképp eltűnik Marton Éva alakja a Miskolci Operafesztiválról? El sem jön hozzánk?
Marton Éva: Még nem tudom, nem tettem le róla, majd meglátjuk.

BOON: Az egyik korábbi interjúban kifejtette, milyen csodálatos lehetőséget kínál a zeneművészeti növendékek számára az Operafesztivál, s ezt már a gyakorlat is igazolta, hiszen a Marton–Giacomini párossal léphettek fel az első- és másodéves növendékek. Ez az együttműködés is megszakad?
Marton Éva: Nem hiszem, hogy megszakadna. A fiatalok érdekét szolgálná, ha megmaradna ez a kapocs. Majd meglátjuk, szeretné-e a fesztivál vezetése.

BOON: Az egyetemi kötelezettségei, munkája mellett jut-e ideje fellépésekre, egyéb felkérések teljesítésére?
Marton Éva: Idén februárban Barcelonában volt Richard Strauss Elektrájának a premierje. Így ugyanabban az operában három főszerepet is elénekelhettem: Chrysothemis és Elektra után ugyanis most a ,,jó édesanyjukat", Klytamnestrát. Ennek nagyon örültem. Két főszerepet már énekeltem, más operákban. De hármat!... Ezen felül mesterkurzusokat tartok: Szegeden, Ausztriában, valamint ária- és dalesteket adok Spanyolországban. Tavaly Shanghaiba, idén pedig Szöulba kértek fel bemutató előadások tartására, ahol egyetemünket képviselem.

BOON: Korábban Miskolcon is tartott mesterkurzust. Számíthatunk-e rá a jövőben?
Marton Éva: Nem kértek föl rá.

BOON: Mondhatni kézzel fogható hasznot jelentett a város, a fesztivál számára, hogy Marton Éva a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál nagykövetének vallotta magát. Megszűnt annak lenni?
Marton Éva: Most jöttem New Yorkból, ahol a Metropolitan Opera meghívására díszvendége voltam a Zeffirelli születésnapjára rendezett ünnepségnek. Ott még a zeneművészeti egyetemi tanárságom mellett mint a Miskolci Operafesztivál művészeti igazgatója szerepeltem. De a névjegykártyámon már nem tüntetem, nem tüntethetem fel a Miskolci Operafesztivált. Ám ha szóba kerül, én csupa jót és szépet mondok róla. Mint ahogyan magamban is csak a szép és jó emlékeket őrzöm meg. És változatlanul hiszek abban, hogy nem szabad abbamaradnia a Miskolci Operafesztiválnak, ennek a nyarankénti, két héten át tartó, csodálatos ünnepnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában