Helyi közélet

2008.05.19. 19:12

Állítás, állítás ellen: hormonkezelés és agyvérzés

<p>Miskolc - Fokozódik az agyvérzés kockázata azoknál a nőknél, akik a havi vérzés megszűnése után hormonkezelést kapnak. - Dr. Berkő Péter megyei szakfőorvost kérdeztük a hormonkezelésről szóló tudományos hírről. <A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/hagyom_nyosan_a_kl_max_ellen.pdf"><B>Hagyományosan a klímax ellen</B></A> [.pdf - 68KB] &#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/a_menopauza.pdf"><B>A menopauza</B></A> [.pdf - 31KB]</p>

Az idézett tanulmány még nem jutott el hozzám, eddigi tudásunk szerint a menopauza kellemetlen tüneteinek kivédésére szolgáló hormonkezelés kifejezetten szolgálja a stroke megelőzését. Az is igaz viszont, hogy mindig hozhatnak újat az újabb kutatások - reagált dr. Berkő Péter, a B.-A.-Z. megyei Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának főorvosa. Elmondta, a miénknél fejlettebb, s jómódúbb államokban, mint az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland vagy Németország, a nők utolsó menstruációja után 20-30 százalékban alkalmaznak hormonkezelést.

Jóval alatta

- Magyarországon, úgy vélem, nem eléggé tájékozottak a nők, ez lehet az oka, hogy bármennyire is próbáltuk mi, nőgyógyászok propagálni, nem sikerült a 3-4 százalékot meghaladni. Igaz az is, hogy egy időben visszavetette az alkalmazást, hogy egy amerikai tanulmány szerint a kezelés fokozza az infarktus kockázatát. Később ezt az állítást azzal cáfolták, hogy az erre vonatkozó kutatás során nem tudományosan elfogadott módszereket alkalmaztak. Azóta nyugodt szívvel javasoljuk, de csakis klímaxos tünetek jelentkezése esetén, azzal, hogy ezek kiküszöbölése mellett csökkenti az embóliára, a trombózisra és az emlőrákra való hajlamot. Az infarktus megelőzésére vonatkozó hatását pedig inkább fenntartásokkal kezeljük.

A kockázat

Az orvosi folyóiratban publikált vizsgálat szerint 39 százalékkal nagyobb az agyvérzés rizikója azoknál, akik ösztrogén női nemi hormont szednek, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést. Akik ösztrogént és progesztint szednek kombinálva, azoknál az agyvérzés kockázata 27 százalékkal nő. A progesztin a menstruáció és a terhesség szabályozásában jelenlévő progeszteron hormon szintetikus változata.

A kutatók azt találták, hogy az agyvérzés kockázata akkor is magas, ha a nő fiatal korában kezdi szedni a hormonokat vagy a menopauzához közel vagy akár 10 évvel a vérzés megszűnése után. De fiatalabb nőknél a kockázat alacsonyabb, mint időseknél, és feltételezik, hogy időseknél is lehet csökkenteni a veszélyt a hormonadag mérséklésével és a kezelés lerövidítésével.

Az orvosok nem találtak egyértelmű kockázatnövekedést azoknál, akik 5 évnél rövidebb ideig, és fiatalabb korukban szedtek hormont. De ennek az is lehet az oka, hogy ilyen esetek ritkábbak. A kutatók több mint 120 ezer 30 és 55 év közötti nő adatait elemezték az 1976 és 2004 közötti időszakban. Ebben a tanulmányban szerepeltek először olyan nők is, akik több évvel a havi vérzés megszűnése után kezdték a hormonkezelést.

Ellenjavalt
A menopauza utáni hormonkezelés ellenjavallatai:
Trombózis
Embólia
Májgyulladás
Emlőrák
Méhtestrák
Visszérgyulladás
Relatív ellenjavallatok:
Nagyfokú kövérség
Magasvérnyomás betegség
Epekövesség
Méhmióma

Kellemetlen tünetek
A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki. Korai tünetei már az utolsó vérzés első évfordulója előtt megjelennek:
hőhullámok,
rossz közérzet,
alvászavar,
érzelmi labilitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában