Helyi közélet

2008.05.22. 06:57

Harcra fel!

<p>Alkalmazkodóképességének betudhatóan igen jól érzi magát nálunk. Mégsem örülünk Amerikából származó vendégünknek, sőt egyre több bosszúságot okoz. Valószínűleg kitalálták már: a parlagfűről van szó. <STRONG>Szalóczi Katalin jegyzete</STRONG>.</p>

A parlagfűről, amely a hetvenes évekig nem okozott jelentős mértékben allergiát, ám mostanra komoly népegészségügy problémákat von maga után. Nem csodálkozhatunk hát rajta, hogy országos programmá lett a parlagfűirtás, szigorodtak a reá vonatkozó törvényi előírások. Más gyomoktól megkülönböztetetten azonnali kényszerkaszálás rendelhető el, s ugyancsak tetemes bírság szabható ki.

Az eredményességre vonatkozóan fel-feltűnik egy -egy reklámban országos adat is, a parlagfűírtásra adható adóegyszázalékok kapcsán. A helyi eredményekről nem sokat tudhattunk meg, állítólag a helyi ÁNTSZ nem adhat ki adatokat, a megadott honlapokról pedig szintén nem sikerült ilyet levadásznunk. Így csak abban lehetünk biztosak, hogy évről évre 10-15 százalékkal nő a pollenallergiában szenvedők száma, akik jó része a parlagfűre is allergiás.

Mindazonáltal nincs okunk kételkedni, hogy az ügybuzgalom meghozza az eredményt. Már csak az egyre gyakoribb déli légáramlatokat kellene megreguláznunk, minthogy Horvátország és a Balkán legalább olyan szennyezett parlagfűvel, mint hazánk. Márpedig egyetlen tő több tízezer magot is érlel, virágporát a szél 100 kilométerekre is elviszi...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában