Helyi közélet

2008.05.07. 08:59

Geotermikus erőmű(vek) Miskolcon?

<p>Miskolc - "A mérések adatainak feldolgozása izlandi partnercégünknél elkezdődött... meghatározzuk Miskolc környezetében az energiatermelésre alkalmas geotermikus mezőket..." Interjú az üzletfejlesztési igazgatóval.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/geotermikus-energia-miskolc-lehetosegei/cn/boon-news-em_01-20080402-105044"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<DIA width="550" height="590" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vita_a_t_vh_r_l_2004_09_30/index.shtml , SERIE ,550,590)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vita a távhorol 2004.09.30" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/recent/miskolc-alol-a-gozt.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Egy hónapja kötött együttműködési megállapodást a PannErgy Nyrt. a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt-vel. Mégpedig arra, hogy Miskolc (a holding) részvételével felkutatja és hasznosítja a város alatt levő geotermikus erőforrásokat. Horuczi Györgyöt, a Pannergy üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük.

BOON: Hol tart a miskolci projekt?
Horuczi György: A szerződés aláírását követően megszerveztük és elvégeztük a szükséges geofizikai méréseket. A mérések adatainak feldolgozása izlandi partnercégünknél elkezdődött, és a szükséges elemzések, a szeizmikus szelvények integrálása, a hidrodinamikai modellezés során meghatározzuk Miskolc környezetében az energiatermelésre alkalmas geotermikus mezőket. A projekt ezen fázisa ez év augusztusában végződik, ezután a szükséges földterületek megvásárlása, a közös cég alapítása, a műszaki tervek elkészítése és a szükséges engedélyezetetési eljárások következnek.

BOON: A szerződéskötéskor elhangzott: már 2010-re energiát termelhet a miskolci geotermikus erőmű. Így van? Sőt: több erőmű is lehet.
Horuczi György: Amennyiben a terveknek megfelően halad a projekt, és a tulajdonjogi, valmint a hatósági engedélyeztetések sem húzódnak el, a jelzett időben Miskolc lakossága már érezni fogja a projekt jótékony hatását. Valóban: a geotermikus mezők kapacitásának függvényében lehet több erőmű is.

BOON: Mikor lesznek fúrási engedélyek?
Horuczi György: A földterületek tulajdonjogának megszerzése, a cégalapítás, a kutak műszaki terveinek elkészítése, a környzetvédelmi hatástanulmány elkészítése és a bányajogi engedélyek megszerzése után, várhatóan idén, vagy a jövő év elején.

BOON: Más településekkel is szerződnek-szerződtek. Hozzájuk képest nincs Miskolc lemaradva?
Horuczi György:Miskolc nincs lemaradva, mert a Bükk-alja mérési sorozatba még sikerült Miskolc városát beillesztenünk.

BOON: Mekkora beruházásról van szó?
Horuczi György: Az erőmű típusától függően 5-7 milliárd forintos beruházást tervezünk.

BOON: Valóban, áramot is termel(ne) majd az erőmű?
Horuczi György: Ha a város környezetében található geotermikus mezők megfelelő mennyiségű és hőmérséletű fluidumot szolgáltatnak, akkor Kalina típusú villamos kiserőmű is megvalósítható, 3–9 MW kapacitással.

BOON: Kell-e várni a kezdéssel arra, hogy uniós pályázati forrás is rendelkezésre álljon, illetve nyertes pályázat segítse a megvalósítást?
Horuczi György: A projektnek el kell érni a megvalósítási fázist a pályázati lehetőségek szempontjából. Pályázati forrás nélkül is megvalósul a beruházás, a PannErgy és három európai bank társfinaszírozásával. Az esetleges támogatás elnyerése a beruházás megtérülési mutatóira lehet pozitív hatással.

BOON: Hány önkormányzattal, önkormányzati céggel van hasonló szerződésük, mint a miskolcival?
Horuczi György: A mai napig huszonhárom szerződésünk van.

BOON: Van-e valami fontos, amit szeretne elmondani a miskolciaknak?
Horuczi György: Sikeres projekt esetén Miskolc jelenlegi energia-kiszolgáltatottsága jelentősen csökken.

- Szabados Gábor -

Kapcsolódó cikkek:

  • Nézze meg a videót: 
  • Melegvíz Miskolc alatt: nem hűlt ki az ügy
  • Miskolc alatt a forró gőz
  • Geotermikus energia, Miskolc lehetőségei
  • Az utóbbi években jól befűtöttek nekünk!
  • Van-e gáz a távhővel?
  • Van, de mégsincs megújuló energia
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában