Helyi közélet

2008.05.27. 13:02

A szegénység szegénységet szül

<p>Szerencs - Önkormányzati kezdeményezést indított a szerencsi kistérség társadalmunk jobbá tétele érdekében Szerencsen a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás rendkívüli ülésén.</p>

Az ülés fő napirendi pontjaként megtárgyalták az „Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében” című előterjesztést, amelyet a társulás valamennyi polgármesterének támogatásával fogadott el. A társulás Rónavölgyi Endréné elnököt, valamint az előterjesztés készítőit, Varga László taktaharkányi-, Vajtó János taktaszadai és Boros-Leskó Géza prügyi polgármestereket megbízta, hogy az elfogadott anyagot a nyilvánosságra hozatal előtt adja át dr. Szili Katalinnak, a Magyar Köztársaság Országgyűlése elnökének. Az átadás hétfőn délután az Országházban megtörtént.

Öt pont

Az előterjesztés készítői öt pontban foglalták össze, milyen területeken lenne szükségszerű törvényi szinten is lépni. Az anyag részletesen foglalkozik a jelenlegi családtámogatási rendszer visszásságaival, a szociális ellátórendszerrel kapcsolatos visszaélési lehetőségekkel, a visszás társadalmi jelenségekkel, ezen belül az uzsora elterjedésével, az önkormányzatok helyzetével és a közbiztonsággal.

Az anyag készítőinek véleménye szerint ezek a jelenségek a vidék elnéptelenedéséhez vezet és csak azok maradnak a kistelepüléseken, akiknek nincs más lehetőségük. Ahogy fogalmaznak: ,,A szegénység szegénységet szül”.

Javaslat

A javaslatok között egyebek mellett az szerepel, szigorítsák a már meglévő, de nem elég hatékony büntetőjogi szabályokat, foglalkozzanak a törvényalkotók a családi pótlék rendszerével (a javaslat készítői három gyerekig javasolják a családi pótlékot, az azon felüli gyerekek után járó támogatást más formában – adókezvezmény, adójóváírás – javasolják), vizsgálják felül a szociálpolitikai kedvezményeket és az Országgyűlés törvényi szinten szigorítsa a szociális támogatások rendszerét. Ez utóbbi javaslatnál felvetik, a szociális segély valóban csak a rászorulóknak járjon, a munkaképesek munka ellenében juthassanak hozzá.
Az előterjesztést a szerencsi kistérség valamennyi polgármestere aláírta.

Helyes út

- Hiszem és vallom, hogy ez a helyes út, hiszen ez a kezdeményezés jó ügyet szolgál. El kell végre érnünk azt, hogy a munkának ismét legyen becsülete, hogy ne nőjön fel úgy egy nemzedék, amely azt látja és tapasztalja, nem szükséges tanulni, nem fontos dolgozni, az állam ugyanúgy eltartja őket is. Remélem, a kezdeményezés kedvező visszhangra talál a törvényalkotók körében – mondta Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere, a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában