Helyi közélet

2008.04.11. 23:54

Zöld Nyílként suhan a villamos

<p>Miskolc - Zöld Nyíl Miskolci Villamos Nagyprojekt 2008–2010. Ez a neve annak a gigaberuházásnak, amely révén teljesen megújul a miskolci villamosközlekedés.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolci-villamos---1897-2010/cn/boon-news-em_01-20080114-012025"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Miskolci villamos - 1897-2010 </B></A></p>

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Nagyprojekt 2008–2010. Ez a neve annak a gigaberuházásnak, amely révén teljesen megújul a miskolci villamosközlekedés. Költsége: több mint 37 milliárd forint. (Miskolc tavalyi költségvetése 65 milliárd forint volt.)
Hétfőn délután a polgármesteri hivatalban a civil szervezetek képviselőinek mutatja be a program részleteit Vargha Tibor, a nagyprojekt önkormányzati megbízottja és Fleskó Gábor projektvezető.

Mindegyik új lesz

Pénteken szerkesztőségünk vendége volt dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci frakciójának vezetője, aki elmondta, mivel készül – villamosprojekt-ügyben – a frakció a közgyűlési ülésre. (Hogy az áprilisira vagy a májusira, azt pénteken még nem lehetett tudni.)
A szocialista politikus elmondta: a projekt neve a program filozófiájára utal. A környezetkímélő technikára, a zöld gondolatra, a gyorsaságra, a „suhanásra”. Néhány érdekes információ dr. Simon Gábortól: jelen állás szerint – szemben a korábbi tervekkel – mind a harminc villamos új lesz, nem pedig részben felújított Tátra. A munkák alatt – remény van rá, hogy kihagyás nélkül – megmarad a villamosközlekedés, ami azért is célszerű, nehogy elszokjunk tőle.

Kis Szilvamag

Mik az esélyek az uniónál? – kérdeztük. Dr. Simon Gábor biztosra veszi, hogy nyer a miskolci pályázat (a projekt túlnyomó részét az EU finanszírozza.) Szeptember táján dönt a magyar kormány, a jövő januárig pedig Brüsszel. Hosszabb lesz a pálya, és a mainál összehasonlíthatatlanul korszerűbb.
Péntekig hétből hat ingatlantulajdonossal sikerült megegyezni. Az önkormányzat – ha a közgyűlés felhatalmazza rá, márpedig aligha mond nemet a többség, amely beterjeszti a javaslatot – megveszi azokat az ingatlanokat, amelyek az úgynevezett Kis Szilvamagban állnak. Ezzel lehetővé válik az Árpád utcai szűk keresztmetszet megszüntetése, valamint az, hogy a villamosvégállomás utáni területen teret alakíthassanak ki. (A megvásárlandó ingatlanok között van a Pálos vendéglő.)

Nincs raktáron „csak úgy”

Dr. Simon Gábor elmondta: a projekt indításától fontos szempont volt, hogy a lehető legkisebb érdeksérelemmel járjon a villamospálya felújítása-meghosszabbítása. Ezért volt, hogy jó ideg nem gondolkoztak házak lebontásában. Körülbelül fél éve döntöttek úgy, hogy megvizsgálják ennek (a szélesítésnek) a lehetőségét, és a tulajdonosokkal lefolytatott tárgyalások eredményesek voltak, sikerült elkerülni a kisajátítást. A közgyűlés felhatalmazására vár a terv.

Az építés kezdete – ha minden rendben megy – 2009 tavaszán lesz, befejezése 2011-ben. Minthogy nincs olyan villamosgyártó cég, amely „csak úgy” raktáron tartana harminc villamost, a közbeszerzési eljárás után kihirdetett nyertes nem tudja egyszerre leszállítani a járműveket. Ezért – mondja dr. Simon Gábor – az átadás után egy ideig a régi és az új villamosok is járnak majd. Persze, mindegyik a maga pályáján.

Szabados Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában