Helyi közélet

2008.04.15. 15:46

Szűcs Erika: "Nem kívánok vizionálni"

<p>Amennyiben a háziorvosok az OEP által kínált feltételeknek nem kívánnak eleget tenni vállalkozó orvosként, visszajöhetnek közalkalmazottnak - válaszolta lapunk kérdésére Szűcs Erika, Miskolc alpolgármestere.&#160;<A href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/praxisok.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mi történne, ha a miniszter felvetése szerint a háziorvosok eleget téve az önkormányzattal kötött szerződésüknek, végeznék a feladatukat, de az OEP-pel felbontanák a szerződést? Gondoltak-e arra például, hogy ez esetben a betegeknek csak teljes áron írhatnák fel a gyógyszert az alapellátásban dolgozó doktorok?
- Nem kívánok vizionálni. A miskolci háziorvosok vállalták a folyamatos ellátást, ezért ennek eleget is kell tenniük. Amennyiben az OEP által kínált feltételeknek nem kívánnak eleget tenni vállalkozó orvosként, visszajöhetnek közalkalmazottnak. Vagy pedig az OEP majd talál olyan orvosokat, akik az adott feltételek mellett is vállalják az ellátást - válaszolta Szűcs Erika.

Kinek itt a külföld

Felvetésünkre, már most is vagy 30 praxis betöltetlen megyénkben, s egyre erősödik a fiatal orvosokat külföldi állásokkal kecsegtető csábítás, hozzátette: esetleg olyan orvosok jelentkeznek majd, akik számára mi leszünk az első „külföld”.

- Mindazonáltal régóta hangoztatott tény, hogy változtatni kell mind az alap-, mind a járóbeteg-ellátás finanszírozásán. Viszont azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a társadalombiztosítás a járulékfizetők forintjaiból és a járulékot nem fizetők helyett az állam által befizetett adóból gazdálkodhat - szögezte le.

Rég volt...

Az alpolgármester emlékeztetett arra: a háziorvosok versenyeztek azért, hogy szolgáltathassanak. Erre felvetettük: viszont nem tudhatták, hogy vállalkozóként rendre olyan szerződéseket kell kötniük, amelyeknek csak az aláírására vagy nem aláírására lesz jogosultságuk. (Debrecen önkormányzata pert és versenyhivatali eljárást indított az OEP ellen, monopolhelyzettel illetve erőfölénnyel való visszaélés miatt.)

- Egyik fél sincs abban a helyzetben, hogy ne keresse a kompromisszumos megoldást, s ne gondolkodjék a másik fejével - szögezte le a politikus.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában