Helyi közélet

2008.04.16. 12:23

Sertéspestis pusztít a közelben

<p>Miskolc - A dél-szlovákiai sertéspestis miatt Borsod-Abaúj-Zemplén közútjain is fokozott ellenőrzésre számíthat, aki állatot szállít, de a sertéstartókhoz is bármikor betoppanhatnak váratlan ,,látogatók": hatósági állatorvosok.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/sertespestis-a-kozelben/cn/boon-news-em_01-20080416-120720"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;Az EU Bizottság határozata, sertéspestis</STRONG></A></p>

Megyénkben utoljára vagy 20 éve nem regisztráltak olyan állatot, vaddisznót sem, amelyben a klasszikus sertéspestis ellenanyaga és vírusa is kimutatható lett volna, azonban a fokozott figyelemre mindenképpen okot ad a Dél-Szlovákiában észlelt fertőzés. (Aggodalmas az is, hogy Nógrádban és Pest megyében a közelmúltban is észleltek - és persze jelentettek - sertéspestissel fertőzött vaddisznókat.)

Tilalom, kivételekkel

Dr. Gönczi Károly megyei főállatorvos elmondta: a szlovák állategészségügyi szakhatóság azonnal vizsgálatot rendelt el, melynek eredményeiről értesítette az EU-t. Annak bizottsága április 14-én határozatot adott ki, amely az unió teljes területére vonatkozik. Visszavonásig teljes sertésszállítási tilalmat rendeltek el Szlovákiában, kivéve, ha megsemmisítésre vagy azonnali levágásra viszik az állatokat. Ilyen esetben is csak fő- és vasúton szállítható a disznó, úgy, hogy ne kerülhessen más állományok közelébe.

Emberre nem veszélyes

- A közönséges sertéspestis emberre nem veszélyes, megfelelő feldolgozás mellett a húsa is fogyasztható, viszont a vírus meglehetősen veszélyes más állatokra. Az uniós rendelet nyomán mi is felvettük a kapcsolatot a megyei rendőrkapitánysággal, s kértük, határellenőrzés nem lévén, hogy fokozzák a közúti ellenőrzéseket. Nem attól tartunk, hogy nagy tételben hoznának át megfelelő hatósági engedély nélkül sertéseket, húst vagy húskészítményeket, hanem attól, hogy ,,Mari néni" vagy ,,Pista bácsi" a határon túlról megpróbálkozik ellenőrizetlen disznaját áthozni és eladni.

,,Kéz alatt" ne!

Vagyis jogos, hogy mindenkit óvjunk attól, hogy az ,,utcáról" vásároljon sertést, kínálják azt bármily kedvező áron. Mint megtudtuk, az kizárható, hogy vásárokon bocsátanának Szlovákiából származó sertéseket áruba.
- Állatorvosi igazolás nélkül a vásárokra állatot nem engedünk be - jelentette ki a főállatorvos.
Minthogy a vaddisznók is közvetíthetik a fertőzést, az Ipolytól délre fekvő 20 kilométeres körzetben minden lelőtt vaddisznót is megvizsgálnak.
Megtudtuk még: a betegség ellen létezik vakcina, de annak járványelfojtási célból való alkalmazását csak ez EU Bizottság rendelheti el, határozatban.

Sertéspestis Dél-Szlovákiában
A klasszikus sertéspestist az egyik dél-szlovákiai településen, a Lévai járáshoz tartozó, Ipolyság határvároshoz közeli, zömmel magyarok lakta Alsószemeréd község dán tulajdonban lévő hizlaldájában észlelték. Rendőri felügyelet mellett csütörtökig a nyitrai dögégetőben a telep több mint hétezer állatát kell elpusztítani. Az alsószemerédi gócpont körül három kilométeres védelmi zónát alakítottak ki a sertéspestis miatt. További tíz kilométeres körben pedig megfigyeléseket végeznek mindaddig, amíg az egész ottani állományt meg nem semmisítik.


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában