Helyi közélet

2008.04.09. 10:35

Újra versenyezhetnek a virágos települések

<p>Idén május 15-ig lehet jelentkezni „A Virágos Magyraországért” környezetszépítő versenyre. Megyénkből - többek között - Sárospatak szerepelt korábban eredményesen a versenygésben.</p>

Tizenötödik éve hirdetik meg itthon a települések között a „A Virágos Magyarországért” című környezetszépítő versenyt az érintett minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok közösen. A nevezési határidő május 15-e, város és falu kategóriában lehet indulni. A zsűri egyebek mellett azt figyeli majd, gondozzák-e az adott településen a parkokat, emlékhelyeket, sírkerteket, tisztaság van-e, illetve milyen állapotban vannak az épületek. Számít az is, mennyire harmonizálnak a növények a környezettel, illetve irtják-e a parlagfüvet.

A zsűri idén kiemelten figyel arra, hogy tiszta-e a természetes vizek, „vizes létesítmények” környezete. A győztes falu illetve város automatikusan részt vesz 2009-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

Szép eredmények

1994 óta a nemzetközi versenyben szép eredményeket ért el Magyarország: eddig 15 város és 15 falu vett részt benne. 1997-ben Siófok, 2003-ban Géderlak, 2004-ben Kaposvár, 2006-ban Nagyatád arany fokozatot kapott , 11-szer nyertek a magyarok ezüst és 10-szer bronz fokozatot. 2007-ben város kategóriában Eger arany, a falu kategóriában indult Noszvaj pedig bronz fokozatot ért el. 2008-ban az európai versenyben Gyula és Tápiógyörgye képviseli majd Magyarországot.

A Magyar Turizmus Zrt. és a Virágos Magyarországért Szervezőbizottsága 2008-ban is pályázatot hirdet a Rozmaring-díj elnyerésére, amelyet régiónként egy-egy étterem kaphat meg. A nemzetközi versenyben Ausztria, Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Portugália, Szlovénia, Csehország, Horvátország és Olaszország vesznek részt.

A pályázati feltételekről a www.viragosmagyaroszag.hu internetes oldalon található bővebb információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában