Helyi közélet

2008.04.15. 15:04

Ha szerződést bontanának az orvosok...

<p>Miskolc - Horváth Ágnes miniszter hétfőn kijelentette: ha felbontják szerződésüket az OEP-pel a háziorvosok, dolgozniuk kell, de pénzt nem kapnak munkájukért. Mivel járna ez? Mi lehet a megoldás? Mit mond Miskolc alpolgármestere?&#160;<A href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/praxisok.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Horváth Ágnes  egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette: ha felbontják szerződésüket az OEP-pel a háziorvosok, dolgozniuk kell, de pénzt nem kapnak munkájukért. A Magyar Orvosi Kamara hétvégi nagygyűlésén ugyanis az fogalmazódott meg: az alapellátásban dolgozó orvosok felbontják a szerződésüket, ha a kormány 30 napon belül nem kezd érdemi tárgyalást velük a kiesett vizitdíjbevételük pótlásáról és a praxisok finanszírozásának emeléséről (e témáról a Borsod Online-on és a keddi Észak-Magyarországban is írtunk).

Elképzeltük, mi lenne, ha a háziorvosok eleget tesznek az önkormányzattal kötött szerződésüknek, viszont felbontják a szerződésüket az OEP-pel. Vagyis, tovább rendelnek, ellátják a betegeiket, felírják a szükséges gyógyszereket, azonban ezt csak „teljes ár" megjelöléssel tehetik, hiszen kedvezményes gyógyszerfelírásra csak az OEP-szerződés jogosítja fel a doktorokat. Megkérdeztük Szűcs Erikát, Miskolc egészségügyért (is) felelős alpolgármesterét, szocialista országgyűlési képviselőt, szerinte milyen vonzata lenne egy ilyen helyzetnek, amikoris a betegek tömegei járnának rosszul.

Hamarosan a válasz is olvasható lesz itt, a Borsod Online-on.

Amikor 1992-ben bevezették a háziorvosi reformot, a pontérték (amely a háziorvosi finanszírozás alapja) 53 Ft volt. Akkor emelték "drasztikusan" a benzin árát 56 Ft-ra (ez volt az ürügye az SzDSz gerjesztette taxissztrájknak). Ma a benzin 300, a pontérték 163 Ft. Évek óta.


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában