Helyi közélet

2008.04.24. 17:55

Gyermekszegénység, konferencia, Miskolc

<p>Miskolc ad(ott) otthont a gyermekszegénységről tartott országos konferenciának április 24-25-én. A rendezvényt Káli Sándor polgármester nyitotta meg. A programban jelzett Kiss Péter miniszter akadályoztatása miatt nem volt jelen.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Gyermekszegénység, konferencia, Miskolc 2008.04.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyermekszeg_nys_g__konferencia__Miskolc_200/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyermekszegénység, konferencia, Miskolc 2008.04.24." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/gyermekszegenyseg-miskolc-konferencia.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/havas-gabor-gyermekszegenyseg-miskolc-konferencia.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-konferencia-miskolc-gyermekszegenyseg.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Kezdetben vegyes érzelmekkel fogadta a felvetést, hogy Miskolc adjon otthont a gyermekszegésségről szóló konferenciának, vallotta meg megnyitójában a város polgármestere, Káli Sándor. Elmondta, nem is túl nagy híve a konferenciáknak, s a stratégiákat illetően is vannak kétségei. Párhuzamot állított a városfejlesztési stratégiákkal, amelyekkel akár tapétázni tudnánk, azonban az eredményüket illetően nem lehetünk elégedettek.

Például a belvárost illetően építészetileg jelentős változást sikerült produkálni az elmúlt években, eközben mint szülő, országgyűlési képviselő és miskolci polgár, egyaránt tapasztalnia kell, hogy hallatlan ellentmondások és szélsőségek hatják át a társadalmat. Példaképp hozta fel az iskolatej-akciót: a gyerekek egy része meg nem inná az iskolatejet, míg sokan enélkül éhen ülnének az iskolapadban.

Reális megoldásokat!

A polgármester szerint a gyermekszegénység csak a jéghegy csúcsa, "eredménye" annak, hogy mondhatni Miskolc teljes ipara összeomlott. Nehéz kezelni egy olyan helyzetet, amelyben például a roma népességen belül a férfiak foglalkoztatottsági aránya 80 százalékról 15 százalékra zuhant. Kétségtelenül jó szándék vezeti az ombudsmant, amikor emberi jogokat kérnek számon tőlünk, ismerte el, de nem biztos, hogy nekünk kell vezetnünk a megoldásban. Káli Sándor kifejezte: viszont minden konkrét példa érdekli, minden olyan kezdeményezés, amely bevált. "Miskolc is szeretne eredménnyel kecsegtető modellkísérletekben részt venni, hiszen nem tudunk éhesen felnövekvő generációval XXI. századi jövőképet építeni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában